Meksička čokoladna pita




Sastojci

FIL
200 g slatke pavlake
2 kašike meda
120 g kvalitetne tamne čokolade (min. 60 % kakaa)
50 g mliječne čokolade

TIJESTO
150 g pšeničnog brašna
20 g kakao praha
6 g praška za pecivo
na vrh noža mljevenog cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
65 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
100 g omekšanog maslaca

IVICA TORTE
1 ravna kašika pšeničnog brašna


Ako zellite
POSIPANJE
kakao prah


Priprema


Tijesto
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom, a zatim dodajte i ostale sastojke. Tijesto lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine, a potom ga kratko mijesite na pobrašnjenoj površini. Dno kalupa za torte obložite papirom za pečenje i popunite sa 2/3 tijesta lagano ga utiskujući po dnu kalupa. Ostatkom tijesta obložite ivicu kalupa za torte do visine 2 cm. Sve ostavite 1 sat na hladnom mjestu da se stisne. Pecite na 190°C 10–ak minuta.

Fil
U loncu uz stalno miješanje zakuhajte slatku pavlaku i med. Skinite lonac s vatre. Čokoladu razlomite na kockice i miješajući rastopite u pavlaci. Čokoladni šlag stavite na hlađenje. Kad se čokoladni šlag stvrdnuo, izlijte ga na tijesto i poravnajte, a zatim sve ostavite hladiti 2 sata u frižider. Prije serviranja po želji ukrasite tortu posipanjem kakao praha.

Primjedbe

Popularni postovi