Čokoladna torta sa kremom od maslaca i kave

Ako ikad zatrebate čokoladnu bombu toplo preporučujem ovaj recept, a original se nalazi na oprah.com stranici.



Za biskvit
300 g šećera
170 g brašna
85 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
3/4 žličice soli
2 jaja
180 ml mlijeka
6 žlica ulja
2 žličice esencije vanilije
180 ml vruće vode

Krema od maslaca i kave
4 žumanjka
150 g šećera
60 ml vode
230 g omekšalog maslaca
2 žličice kave
1 žlica vruće vode

Ganache krema
340 g tamne čokolade (ja sam koristila mliječnu kuverturu), u komadićima
60 g maslaca narezanog na komadiće
240 ml slatkog vrhnja za šlag
1 žlica šećera

BISKVIT

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh 40 x 25 cm obložite pek papirom. U većoj posudi promiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj posudi mikserom izmješajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Postepeno dodavajte smjesu od jaja u smjesu od brašna i miksajte 5 minuta. Smanjite mikser i dodajte vruću vodu i miješajte dok se sve ne ujednači. Smjesu prebacite u pleh, poravnajte i pecite 20 do 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi i prerežite biskvit na tri jednaka dijela.

KREMA OD MASLACA I KAVE

Na srednjoj brzini miksajte žumanjke 5 minuta. U međuvremenu u manjoj posudi promiješajte šećer i 60 ml vode, stavite na srednju vatru i kuhajte dok se sav šećer ne otopi, i dok smjesa ne zakuha. Pojačajte vatru i kuhajte sirup dok ne dosegne temperaturu od 115 stupnjeva. Sirup odmah dodajte žumanjcima u tankom mlazu. Smjesu miksajte dok se skroz ne ohladi, oko 10 minuta. Postepeno dodavajte žlicu po žlicu maslaca i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U šalici promiješajte kavu s vrućom vodom i umiksajte u smjesu.
Kremu ravomjerno raspodijelite na dva jednaka dijela, stavite prvi biskvit na tanjur, premažite ga sa pola kreme, stavite drugi biskvit na kremu i na njega nanesite ostatak kreme.

GANACHE KREMA

U veću posudu stavite maslac i komadiće čokolade. U drugoj posudi promiješajte vrhnje za kuhanje i šećer, kuhajte na srednjoj vatri do točke vrenja. Prelijte vruće vrhnje preko čokolade i maslaca i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, (dok se sav maslac i čokolada ne istope), i dalje miješajte dok ne dobijete gustu kremu, oko 15 minuta. Ja sam kremu ostavila da se hladi i u međuvremenu sam ju svakih 10 tak promiješala. Kremom premažite cijelu tortu i stavite ju u hladnjak na sat vremena da se stisne.

Primjedbe

Popularni postovi