Paganini kocke

Kad je u pitanju cokoladni kolac, od ovog mi zaista nema boljeg. Za ovaj kolac imam nekolio verzija, ali nekako mi ova najbolja, te kad trebam bogat cokoladni kolac ili tortu, izbor uvijek padne na ovaj recept.




Sastojci
Biskvit:
17 bjelanjaka
17 zlica secera
3 zlice kakaa
500 g przenih i mljevenih ljesnjaka
1 salicu ljesnjaka ostaviti za fil

Fil 1:
17 zumanjaka
300 g secera u prahu
1,5 dcl vode
200 g cokolade za kuhanje
300 g maslaca

Fil 2:
5 zlica secera
10 zlica skrobnog brasna
1,5 dcl vode

Ganache krema
200 g cokolade za kuhanje
250 ml vrhnja za slag


Priprema
1.
Umutite bjelanjke dok ne postanu skroz cvrsti skupa sa secerom.
Kuhacom lagano umijesajte ljesnjake i kakao.
2.
Od te smjese ispecite tri kore na masnom papiru. Svaku koru kada se ohladi prepolovite, tako da vam od jedne ispadnu dvije. Sve skupa cete imati 6 kora.
3.
Skuhajte zumanjke sa secerom i vodom na pari.
Dodajte cokoladu i sklonite s vatre.
4.
Skuhajte skrobno brasno s vodom i secerom, dok ne dobijete zitku masu ko za princezice.
5.
Ostavite oba fila da se ohlade, te fil 2 umijesajte u prvi fil s cokoladom, dodajte salicu ljesnjaka i umuceni maslac.
6.
Skuhajte vrhnje za kuhanje, sklonite s vatre i umijesajte cokoladu, te prelijte kao glazuru.
7.
Uzmite prvu koru, na nju namazite kremu i tako dok imate kora, na kraju prelijte s ganache kremom.

Primjedbe

Popularni postovi