FILDŽAN BUREK

Ovakav burek jos niste probali. Zasto??'



Potrebno:

1 šolja od 250 ml
oko 120 g maslaca
susama ili ćurekot za posipanje
6 srednjih, kuhanih krompira (oko 500 g)
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 česne bijelog luka
4 lista jufke za pite  oko 120 g


Umak:
4 kašike jogurta
4 kašike kiselog vrhnja
1-2 česne bijelog luka (sitno nasjeckan)



PRIPREMA


Oguljeni i skuhani krompir viljuškom grubo izgnječiti.
Ogulite crveni i bijeli luk. Crveni luk izrežite na sitne kockice a bijeli stavite kroz presu.

U tavi zagrijte dosta ulja ili putere i popržite crveni luk. Zatim dodajte bijeli luk i meso.
Sve skupa pržite dok meso potpuno ne isprži.
U meso dodajte krompir i miješajte dok se sve ne sjedini. Otopite maslac

Uzmite prve 2 jufke, stavite jednu preko druge i podijelite ih na 4 kvadrata ili pravokutnika (ovisno o velicini jufki)  ukupno 8 komada iste veličine.

Za jedan burek potreban vam je 2 kvadrata. Jedan kvadrat premazait maslacem  i stavite jedan na drugi.
Oprezno ih ugurajte u pripremljenom šolju tako da krajevi vire vani. Šolju napunite filom prvo do pola.
Zatim fil prekrijte prvim slojem jufke pa napunite do vrha i zatvorite burek s preostalom jufkom.
Bureke dobro pritisnite. Postupak ponovite s preostalih 6 kvadrata i ostale 2 jufke i poredajte ih na pleh obložen PEK papirom.

Premažite ih maslacem , pospite susamom ili ćurekotom  i pecite u zagrijanoj rerni na 200 ° C

Za umak pomiješajte sve sastojke. Bureke poslužuju  uz hladan umak.

Primjedbe

Popularni postovi