Kolač od maka




Sastojci

300 g maslaca
300 g šećera u prahu
2 kes. Rum šećera Dolcela
8 jaja, odvojenih
200 g brašna
400 g mlevenog maka, Franck
mleko po potrebi

za krem:
300 ml mleka
300 g šećera
300 g ml. lešnika
150 g mlevenog keksa, Petit Beurre
2 vanilin šećera
1/2 flašice arome badema
350 g omekšalog maslaca
400 g tamne Couverture

i još:
150 g ribanog marcipana
50 g krokanta


Priprema

Penasto ulupati maslac sa pola šećera u prahu, lim. koricom i vanilin šećerom. Zatim dodavati žumanca. Belanca čvrsto ulupati sa preostalim šećerom, pa spojiti sa kremom od žumanaca.


Onda dodati brašno, mak i malo mleka pa sve izmešati. Testom napuniti pleh od pećnice vel. 30x40 cm, poravnati i peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 30 minuta. Izvaditi i ohladiti. Prvo koru prerezati na dva dela 20x15 cm, a svaki potom još jednom vodoravno da dobijte 4 kore. Zavreti vodu šećer i rum i time ih natopiti


Svaku koru premazati sa otopljenom čokoladom i ostaviti da se stegne.

Ukoliko napravite puno loma prilikom pripreme, ne brinite, mama Jaglac će sve srediti. Ali za uzvart joj morate dati biskvit od maka :)))


Za fil, zavreti mleko sa šećerom. Onda dodati lešnik, keks, aromu i vanilu. Masu dobro ohladiti. Maslac ulupati pa izmutiti sa masom od lešnika. Kremom nafilovati kore i poređati ih jednu na drugu tako da zadnji bude krem. Posuti ribanim marcipanom i krokantom.


Primjedbe

Popularni postovi