Moka torta




Sastojci za 3 kore:
10 jaja
150 g šećera
2 ravne kašike brašna
10 g kakaoa
170g blago tostiranih i samlevenih oraha

Sastojci za fil:
6 jaja
100g šećera
160g mlečne čokolade
50 g crne čokolade
50ml jake kafe (proceđene)
280g putera

Sastojci za sirup za kore:
160ml vode
110 g šećera
4 ravne kašičice instant kafe



Priprema

Potrebno nam je tri kore.
Kada u  njih idu cela jaja, uglavnom ih mutim odjednom sa šećerom, ne odvajam posebno belanca od žumanaca, ali na ovaj način se muti duže, dok se smesa i bukvalno ne utrostruči, što je negde oko 10-15 minuta mućenja, opet zavisi i od jačine miksera. Gotovo je onda kada isključite mikser i ona količina smese sa metlica padne prosto nazad u činiju, nikako ne curi. Potrebno je malo prakse možda oko ovoga, ali ponekad mi je lakše nego da  odvajam posebno belnaca i žumnaca, da posebno mutim jedno, postepeno dodajem drugo....jer efekat je na kraju potpuno isti.

Kada se količina umućenih jaja sa šećerom utrostručila, umešala sam polako  2 prosejane ravne kašike brašna i 10g kakaoa, kao i 170 g prethodno malo tostiranih, pa samlevenih oraha. Pažljivo sa orasima da se ne prepeku, jer mogu tada biti gorki.

Pekla sam u 2 pleha, podelila smesu na 2/3 u jedan veliki iz rerne dim. 42x33cm, i preostalu 1/3 u plehu dim. 20x34cm.

Čim se ispeku, napraviti sirup.
Zakuvati vodu, šećer i kafu, neka vri sve min-dva i odmah premazati korice, najbolje četkicom, pa dok se korice hlade, napraviti fil.

Na pari se skuvaju jaja sa šećerom, prethodno dobro umute mikserom i tokom kuvanja se stalno meša smesa, ovoga puta dovoljno je žicom, zatim doda kafa, pa nastavi mešanje sve dok se krem ne zgusne, onda  ubaci izlomljena  čokolada i opet meša dok se ne rastopi i sve lepo sjedini.

Kada se krem totalno ohladi izmešati ga sa prethodno umućenim puterom, sve lepo izmešati i filovati korice. Ukrasiti po želji.

Primjedbe

Popularni postovi