BAMBI TORTA




Kore:
-9 kom jaja
-9 kašika šećera
-6 kašika oraha
-3 kašike brašna
-6 kašika kakaoa

Preliv za kore:
-250 ml vode
-150 gr šećera

Fil:
-750 ml mlijeka
-6 kašika šećera
-1 kesica pudinga od vanile
-125 gr margarina
-300 gr mljevene plazme
-150 gr mljevenih oraha
-80 gr umućenog šlaga ili slatke pavlake

Glazura:
-100 gr čokolade
-3 kašike ulja
ili
-200 ml slatke pavlake
-200 gr čokolade (najbolje mliječne čokolade)

Priprema:

Kore:

Umutiti pjenasto bjelanca, tome dodati šećer pa žumanca.
Smanjiti mikser na najsporije pa lagano dodati brašno, orahe i kakao.
Od dobijene mase peći tri kore.


Svaku koru preliti sa prethodno pripremljenim sirupom.

Da bi dobili šećerni sirup ušpinujte šećer i vodu.
Ne treba previše špinovati, dovoljno je da ključa 3-4 min.
Kore takođe možete preliti i sa kakaom ili kafom po želji.

Fil:

Skuhajte jedan puding na mlijeku i dodajte mu margarin dok je još topao.
Trebate dobiti rijedak fil.
U topao fil dodajete keks i orahe. Ako vam je previše rijetko pogustite sa još keksa.
Ostavite da se skroz ohladi.
U ohlađen fil dodajte ulupan šlag ili slatku pavlaku.

Tortu filovati:

– kora-fil-kora-fil-kora-fil

Preko posljednjeg fila staviti glazuru od čokolade istopljene na pari sa uljem ili tako što ćete napraviti ganače krem od slatke pavlake i čokolade.
Zagrijte slatku pavlaku, ali vodite računa da ne provrije.
Toplu prelijte preko izlomljene čokolade i ostavite da se stegne.
Kada se dovoljno stegne premažite tortu i ostavite da se dodatno ohladi

Primjedbe

Popularni postovi