Boem torta
Najlepsi klasik medju tortama... |
Sastojci
- 12 bjelanaca
- 12 kašika šećera
- 250 g pečnih mljevenih lješnjaka
- 15 g kakaa
- 6 žumanac
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mlijeka
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 4 stangle čokolade (80 g)
- 200 g maslaca
- 3 štangle čokolade (60 g)
- 3 kašike šećera
- 1 kašika maslaca
Za kore:
Za 1. fil:
Za 2. fil:
Za glazuru:
Priprema
Kore:
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. Dodati mljevene lješnjake i kakao, kašikom lagano sve sjediniti, staviti u tepsiju ili okrugli kalup promjera 26 ili 28 cm. Peći oko 30 min na 180 – 200 °C.
Pečenu koru prerezati na 3 dijela.
Ako vam je tako lakše, tj. ako vam je teško prerezati biskvit na tri dijela, možete ispeći tri odvojene kore, upotrebljavajući za svaku jednu trećinu navedenih namirnica (4 bjelanca, 4 kašike šećera, 80 g lješnjaka i 5 g kakaa).
Prvi fil (žuti):
Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješati sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko staviti da kuha, pa mu dodati pripremljenu smjesu i skuhati fil kao za puding. Ohladiti.
Drugi fil (crni):
Žumanca i šećer pjenasto umutiti pa ih skuhati na pari. Pred kraj dodati čokoladu kad se istopi. Skloniti sa pare, ohladiti i u ohlađeno dodati pjenasto umućen maslac.
Slaganje:
Tortu složiti ovim redom: kora – žuti fil – crni fil – kora – žuti fil – crni fil – kora – glazura.
Primjedbe
Objavi komentar