Boem torta


Najlepsi klasik medju tortama...  

Sastojci
    Za kore:
  •  12 bjelanaca
  •  12 kašika šećera
  •  250 g pečnih mljevenih lješnjaka
  •  15 g kakaa
  • Za 1. fil:
  •  6 žumanac
  •  6 kašika šećera
  •  2 kašike brašna
  •  2 kašike gustina
  •  2 vanilin šećera
  •  500 ml mlijeka
  • Za 2. fil:
  •  6 žumanaca
  •  6 kašika šećera
  •  4 stangle čokolade (80 g)
  •  200 g maslaca
  • Za glazuru:
  •  3 štangle čokolade (60 g)
  •  3 kašike šećera
  •  1 kašika maslaca

Priprema

Kore:

Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. Dodati mljevene lješnjake i kakao, kašikom lagano sve sjediniti, staviti u tepsiju ili okrugli kalup promjera 26 ili 28 cm. Peći oko 30 min na 180 – 200 °C.

Pečenu koru prerezati na 3 dijela.

Ako vam je tako lakše, tj. ako vam je teško prerezati biskvit na tri dijela, možete ispeći tri odvojene kore, upotrebljavajući za svaku jednu trećinu navedenih namirnica (4 bjelanca, 4 kašike šećera, 80 g lješnjaka i 5 g kakaa).

Prvi fil (žuti):

Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješati sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko staviti da kuha, pa mu dodati pripremljenu smjesu i skuhati fil kao za puding. Ohladiti.

Drugi fil (crni):

 
Žumanca i šećer pjenasto umutiti pa ih skuhati na pari. Pred kraj dodati čokoladu kad se istopi. Skloniti sa pare, ohladiti i u ohlađeno dodati pjenasto umućen maslac.

Slaganje:

Tortu složiti ovim redom: kora – žuti fil – crni fil – kora – žuti fil – crni fil – kora – glazura.

Primjedbe

Popularni postovi