Čokoladna vanilolina




Sastojci za biskvit
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Krema od vanilije
240 ml mlijeka
1 vrećica želatine + 5 žlica vode
4 žumanjka
80 g šećera
300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
1 štapić vanilije

Čokoladna krema
1 želatina + 5 žlica vode
2 žumanjka
90 g šećera
250 ml mlijeka
200 g tamne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1 vanilin šećer

Dekoracija
500 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 žlice gorkog kakaa u prahu


PRIPREMA 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite.
Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.

Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka.
Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom.

Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten pa biskvit prerežite po pola.
Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte i po želji ga poškropite sa malo ruma ili mlijeka.

BIJELA KREMA
Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji.

Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja.
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte.
Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne.

Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je dovoljno hladno:)
Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja.
Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.

ČOKOLADNA KREMA
U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.

Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući.
Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazeći da ne zakuha, nekih 10 minuta.

Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima.
Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Ostavite da se skroz ohladi.

Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban.
Lagano ga umiješajte u smjesu od čokolade.
Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.

Idući dan, nožem prođite oko ruba kalupa, skinite prsten i dekorirajte tortu po želji.

Primjedbe

Popularni postovi