Kikiriki torta



Za dve kora od po:
250 g brašna
3 kašike griza
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
2,5 dl kisele vode
1/2 kašičice ruma (po vašoj želji)
Natapanje kora:
sok od 1 pomorandže

Fil:
10 kašika griza
5 kašika pudinga od vanile
1 l vode obične
300 g šećera
1 vanilin šećer
200 g čokolade posne
250 g margarina
250 g kikirikija prepečenog mlevenog

Ukrašavavje:
100 g čokolade posne
30 g margarina
3 kašike šećera
3-4 kašike vode obične
70-80 g kikirikija prepečenog mlevenog


Priprema


Izmešati suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, griz i šećer, pa dodati ulje, kiselu vodu i rum, ukoliko volite, a može i bez njega) i sve sjediniti.

Izručiti u uljem podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 180 C.

Ispeći još jednu ovakvu koru (ili još dve – fila ima dovoljno za tri kore).


U 2 dl vode razmutiti na suvo pomešan griz i puding, a 8 dl vode skuvati sa šećerom i vanilin šećerom u posudi sa duplim dnom. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu nalivati razmućenu masu u vrelu vodu, neprestano mešajući.

Vratiti na toplu plotnu i kuvati fil oko 10 minuta, da se griz skuva. U topao fil dodati, izlomljenu čokoladu i još malo prokuvati, da se sve sjedini. Ostaviti da se fil hladi, povremeno mešajući, da se po površini ne hvata korica.

Umutiti penasto margarin i dodavati ohladjen fil i mleveni prepečeni kikiriki, pa sve izjednačiti.

Nafilovati kore, koje pre filovanja, natopiti sa po 1/2 iscedjenog soka od pomorandže. Filom premazati i tortu okolo.

Skuvati glazuru od čokolade, margarina, šećera i vode na tihoj vatri, mešajući.

Ako niste sigurni da je masa dovoljno ukrčkana, pustite da se ohladi. Ako je retka, kuvati još mako, a ako je pregusta, pa neće moći da se prelije, dodati još malo vode i zrnce margarina, pa ponovo prokuvati.


Toplu, a ne vrelu glazuru preliti preko torte.

Po glazuri, dok se još ne stegne, da ne bi spadao, posuti mleven prepečen kikiriki.

Primjedbe

Popularni postovi