ČOKOLADNA TORTA - kraljica čokoladnih torti





Sastojci za biskvit su:
6 jaja
8 kašika šećera
6 kašika ulja
6 kašika mlijeka
6 kašika brašna
3 kašike kakaa tamnog
1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu su:
200 g čokolade sa lješnjacima
100-200 g čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag


Potrebni ostali sastojci su:
100 g napolitanki od lješnjaka
4-5 kašika nutelle ili nekog krem namaza od ljesšnjaka


Potrebni sastojci za natopiti biskvit su:
150 ml mlijeka
3 kašike kraša



Priprema 

Za biskvit je potrebno pjenasto umutiti jaja i šećer 10 minuta dok ne pobijele. Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Kad umutite jaja, dodajte postepeno ulje i mutite. Mikser smanjite na najmanju brzinu i dodajite naizmjenično mlijeko i mješavinu brašna, praška i kakaa. Sve mutite da se spoji i izlijte u kalup obložen papirom i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Čačkalicom provjerite da li je pečen.


Za kremu je potrebno ugrijati vrhnje i preliti po čokoladi, a čokoladu sa lješnjacima nožem usitnite. Ostavite da se hladi i da se stisne. Najbolje bi bilo da kremu napravite večer prije da se lijepo stisne. Hladan biskvit prerežite dva puta da dobijete tri kore, svaku nakvasite toplom mješavinom mlijeka i kraša. U jednu vrećicu stavite ugrijanu nutellu da se lakše razljeva pa odrežite vrh i šarajte po biskvitu. Stavite pola kreme na koru pa pospite polovicom mljevene napolitanke.

Ponovite i drugu koru i kad zadnju stavite, malo je natopite i ostavite da se stisne u hladnjaku. Dekorišite po želji.


Primjedbe

Popularni postovi