Klasična čokoladna torta

Čokoladna torta sa kafom je kremasta torta sa čokoladnom korom natopljena nes kafom i rumom, sa divnim čokoladnim filom sa slatkom pavlakom.


Sastojci za kore
20 belanaca
20 kašika šećera
12 kašika mlevenog keksa
8 kašika prezli
8 kašika kakaoa
4 kašike brašna (ravne)

Za preliv:
1.5 dl skuvane nes kafe
malo ruma

Sastojci za fil:
20 žumanaca
20 kašika šećera
500 g margarina /putera ( prema navici)
400 g čokolade
1 kašičica nes kafe ( ili po ukusu)
1/2 l slatke pavlake

Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
1 kašičica kakaoa



Priprema kore:


 Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, pa dodajte 5 kašika šečera i miksajte dok se ne rastvori. Dodajte potom 3 kašike mlevenog keksa, 2 kašike prezli, 2 kašike kakaoa i 1 kašiku brašna , te lagano promešajte.
Dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 15 -20 min.
Postupak ponovite još tri puta i pripremite na opisan način ukupno četiri kore.

Fil:


Umutite žumanca sa šećerom da posvetle.
U sudu na pari rastopite margarin/ puter , pa dodajte umućena žumanca i kuvajte uz mešanje dok se masa ne zgusne.
Dodajte kockice čokolade da se rastope , zatim i kafu po ukusu i ostavite da se hladi.
Ohlađen krem izradite mikserom. Posebno ulupajte slatku pavlaku , dodajte je kremu i sve zajedno izmiksajte.

Finalni postupak:


Skuvajte nes kafu i ohladite.
Svaku koru prvo poprskajete kafom pa premažite filom i slažite jednu na drugu.
Slaganje torta završite četrtom korom.
Rashlađenu tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom u koju ste dodali kakao.

Primjedbe

Popularni postovi