Međimurska gibanica

Ako u kolaču volite nadjev, a niste baš ljubitelj tijesta u koje je umotan, onda je ova gibanica idealan kolač za vas. Radi se slično baklavi, ali sa četiri vrste nadjeva: od sira, maka, jabuka i oraha, a bez šećernog sirupa.





S A S T O J C I

50 dag kora za savijače (10 komada najmanje)
20 dag margarina za premaz

fil 1-od maka;
20 dag mljevenoga maka
2 dcl vrelog mlijeka
5 dag šećera
1 Vanilin šećera 
grožđice po želji

fil 2-od sira;
50 dag svježeg kravljeg sira
2 jaja
10 dag šećera
1 Vanilin šećer 
po želji grožđice

fil 3-od oraha;
20 dag oraha mljevenih
5 dag šećera
2 dcl mlijeka

fil 4-od jabuka;
70 dag ribanih jabuka
5 dag šećera
malo Cimeta u prahu 

preljev;
2-3 dcl slatkoga vrhnja
2 Vanilin šećer 


P R I P R E M A  


U četiri odvojene posude pripremite nadjeve.

1. Orahe prelijte vrelim mlijekom pa dodajte šećer i dobro promiješajte.

2. U lončiću zagrijte mlijeko pa dodajte mak i još deset minuta lagano kuhajte uz stalno miješanje. Na kraju umiješajte šećer.

3. U zdjeli mikserom dobro izmiješajte sir sa vrhnjem, jajem i šećerom, po želji dodajte još naribanu koricu limuna (ako imate nešpricani) i grožđice.

4. Naribajte jabuke, dodajte cimet i šećer, promiješajte.

5. U lončiću rastopite na laganoj vatri 15 dag maslaca sa 1 dl mlijeka za premazivanje kora.

6. Za pečenje upotrijebite običan visoki protvan (cca 25×40 cm). Dno protvana namažite s malo maslaca i pobrašnite. Na dno položite koru tijesta iskrojenu prema protvanu. Premažite ju kistom sa 1-2 žlice rastopljenog maslaca, pa na nju položite drugu koru, opet premažite rastopljenim maslacom, pa treću koru na koju saspite nadjev sa sirom. Poravnajte nadjev, pa na njega stavite koru tijesta, premažite ju s 1-2 žlice maslaca, stavite drugu koru pa na nju stavite nadjev sa orasima. Ponovo poravnajte, prekrijte korom, navlažite ju maslacem, prekrijte drugom korom, pa na nju stavite nadjev s makom. Poravnajte, stavite koru, premažite maslacem, stavite drugu koru i dodajte nadjev s jabukama. Poravnajte, pa prekrijte s 3 kore namazane maslacem.

7. Stavite peći na 180 stupnjeva Celzijusovih sljedećih 40 minuta.

8. Izvadite gibanicu iz pećnice i premažite ju vrhnjem. Vratite u pećnicu još 15-20 minuta. Vrhnje treba lijepo požutjeti. Ako se prebrzo peče s gornje strane, prekrijte kolač papirom za pečenje ili listom alu-folije da gornja korica na zagori.

9. Kolač izvadite iz pećnice i ostavite stajati do sutradan, da se svi sokovi iz nadjeva lijepo prožmu. Kolač režite na kocke i vadite iz protvana prije posluživanja, kako se ne bi osušio. Najbolje je protvan držati pokriven folijom u hladnjaku.


Raspored i količinu nadjeva možete prilagođavati svom ukusu. 

Primjedbe

Popularni postovi