Parižanka



Sastojci za prvu koru
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa


Sastojci za drugu koru
7 belanaca
12 kašika šećera
150gr pečenih, mlevenih oraha
1 kašika brašna

Sastojci za kremu:
7 žumanaca
200gr šećera
500ml mleka
5 kašika gustina
250gr margarina
2 banane

Sirup:
100ml vode
100gr šećera
2 kašike ruma

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca. Pomešati brašno i kakao pa dodati prethodnoj smesi, izmešati pa od ove smese ispeći dve tanke korice na 180 stepeni u okruglom kalupu, otprilike 23 cm.

Ulupati belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i  brašno pa izmešati. U istom kalupu gde smo pekli prve dve kore peći i ovu, treću dok ne porumeni, tad je gotova.

Pomešati žumaca sa šećerom i brašnom pa dodati malo mleka i razmutiti. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati smesu od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre i ohladiti. Ulupati penasto margarin pa mu  dodati  ohladjen fil. Izgnječiti banane pa dodati u krem

Prokuvati šećer sa vodom 2-3 minute pa skloniti sa vatre i dodati rum.

Nafilovati sa pola krema prvu koru, pa staviti koru sa orasima i nafilovati ostatak krema. Poklopiti trećom korom i dekorisati po žellji. Usput kore prskati sa sirupom.

Tortu Pariz  prohladiti pa poslužiti.

Primjedbe

Popularni postovi