Šnite od maka i vanile

Sočno i močno


Za koru:
8 belanaca
prstohvat soli
8 kašika (100 g) šećera
200 g mlevenog maka*
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za krem:
700 ml mleka
8 žumanaca
120 g šećera
100 g brašna
1 kašičica arome vanile
150 g margarina (ili putera)
Još:
rendana čokolada za dekoraciju


Priprema


Odvojite belanca od žumanaca. U posebnoj posudi pomešajte mak, brašno i prašak za pecivo. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šečera u par navrata. Odložite mikser i u sneg od belanaca dodajte mešavinu suvih sastojaka pa špatulom lagano sjedinite, pažljivo prevrćući, pazeći da ne izlomite sneg.


Istresite smesu u pleh od rerne obložen pek papirom i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok kora ne porumeni.

Za krem, izmešajte žicom žumanca sa šećerom, dodajte brašno i kašičicu arome vanile, kao i nekih 200 ml mleka a ostatak (500 ml) stavite na šporet da se zagreje. Ne morate čekati da skroz provrije, već u toplo umešajte žicom smesu sa žumancima pa kuvajte na srednjoj vatri dok krem ne dobije potrebnu gustinu (kao kad kuvate puding). Kad proključa par puta, skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Prohladite. Ja stavim lonac sa kremom u hladnu vodu.

U mlak krem ubacite margarin sobne temperature i fino izmutite mikserom u glatku kremu.

Uzmite koru i presecite po kraćoj strani na 4 lente. Stavite prvu koru na tacnu, premažite kremom, pa 2. kora, krem, 3. kora, krem, 4. kora i završite kremom odozgo, i namažite i stranice.

Odozgo pospite rendanom čokoladom.

Ohladite u frižideru a potom uživajte u ovim finim kremastim šnitama!

Primjedbe

Popularni postovi