Badem torta

RASKOŠAN UKUS PEČENOG BADEMA KRASI OVU TORTU


Sastojci

Kore I
6 jaja
150gr šećera
100gr pečenih,mlev. badema
2.štangle rendane tamne čokolade

Fil I
6 žumanaca
200gr šećera + 1 vanilin šećer,ekstrakt po ukusu
250gr putera
1.kašika oštrog brašna
3 dl mleka
150gr mlevenih pečenih badema

Kore II
6 belanaca
150gr šećera
100gr pečenih mlev. badema

Fil II
2,5dl slatke pavlake
150gr tamne čokolade
i još
50gr seckanih pečenih badema za posipanje
3 kašike marmelade od kajsija za premaz



Priprema


Kore I
1.
Penasto umutite žumanca sa šećerom,da masa pobeli,pa dodajte rendanu čokoladu,bademe i pažljivo umešajte sneg od belanaca.
2.
Pecite u velikom plehu na peki papiru,na 200 C.
Koru secite uzduž na tri dela.

Fil I
1.
Žumanca umutite sa šećerom,vanilinom i ekstraktom vanile, dodajte brašno i zakuvajte u mleku uz neprestano mešanje,da se fino zgusne i ostane vidljiv trag po dnu šerpe.
2.
U ohladjen krem umutite omekšali puter,pa dodajte bademe.

Kore II
1.
U sneg od belanaca dodajte kašiku po kašiku šećera,nekoliko kapi limunovog soka,te bademe,pa sušite na 170 C oko 45 min. Pecite u velikom plehu.
Ohladjenu koru isecite na tri dela.

Fil II
1.
Zagrejte pavlaku do ključanja,pa otopite čokoladu i ostavite da se ohladi a potom kratko stavite u frižider da se malo stegne.
2.
Filujte ovako:

- tamna kora,pekmez

-vanil-badem krem

- bela kora

-čokoladni krem

dok ne utrošite svih 6 kora i kremove.

Odozgo premažite umućenom pavlakom ili šlagom i pospite seckanim bademima.

Primjedbe

Popularni postovi