Bambi torta
Kore:
-9 kom jaja
-9 kašika šećera
-6 kašika oraha
-3 kašike brašna
-6 kašika kakaoa
Preliv za kore:
-250 ml vode
-150 gr šećera
Fil:
-750 ml mlijeka
-6 kašika šećera
-1 kesica pudinga od vanile
-125 gr margarina
-300 gr mljevene plazme
-150 gr mljevenih oraha
-80 gr umućenog šlaga ili slatke pavlake
Glazura:
-100 gr čokolade
-3 kašike ulja
ili
-200 ml slatke pavlake
-200 gr čokolade (najbolje mliječne čokolade)
Priprema:
Kore:
Umutiti pjenasto bjelanca, tome dodati šećer pa žumanca.
Smanjiti mikser na najsporije pa lagano dodati brašno, orahe i kakao.
Od dobijene mase peći tri kore.
Svaku koru preliti sa prethodno pripremljenim sirupom. Da bi dobili šećerni sirup ušpinujte šećer i vodu.
Ne treba previše špinovati, dovoljno je da ključa 3-4 min. Kore takođe možete preliti i sa kakaom ili kafom po želji.
Fil:
Skuhajte jedan puding na mlijeku i dodajte mu margarin dok je još topao. Trebate dobiti rijedak fil.
U topao fil dodajete keks i orahe. Ako vam je previše rijetko pogustite sa još keksa.
Ostavite da se skroz ohladi.
U ohlađen fil dodajte ulupan šlag ili slatku pavlaku.
Tortu filovati:
– kora-fil-kora-fil-kora-fil
Preko posljednjeg fila staviti glazuru od čokolade istopljene na pari sa uljem ili tako što ćete napraviti ganače krem od slatke pavlake i čokolade.
Zagrijte slatku pavlaku, ali vodite računa da ne provrije.
Toplu prelijte preko izlomljene čokolade i ostavite da se stegne.
Kada se dovoljno stegne premažite tortu i ostavite da se dodatno ohladi.
Primjedbe
Objavi komentar