Čokoladni biskvit sa mentom

Uz neodoljivu čokoladu fenomenalno ide osvježavajući ukus kreme od mente...


Sastojci za biskvit
4 šolje šećera
3 šolje brašna
2 šolje kakao praha
½ kašičice soli
2 ½ šolje putera
8 jaja
2 kašike vanilija ekstrakta

Krema od mente
Šolja putera
4 šolje šećera u prahu
Kašika mlijeka
¼ kašičice ekstrakta peperminta
Nekoliko kapi zelene prehrambene boje

Glazura od čokolade
300 g čokolade za kuvanje
¼ šolje putera



P r i p r e m a


Malo veću četvrtastu tepsiju za pečenje premažite puterom i obložite masnim papirom i krenite na pripremu biskvita.
U srednje veliku šerpicu stavite puter da se otopi. U posebnoj velikoj posudi za miješanje pomješajte šećer, brašno, kakao i so, izmješajte i ostavite sa strane.
Kad se puter otopio, skinite ga sa šporeta i dodajte u suve sastojke, sve dobro izmješajte.

Smjesa će biti poprilično gusta. Nakon toga dodavajte jaja, jedno po jedno i vanilija ekstrakt. Mješajte električnim mikserom da se svi sastojci sjedine, ne previše.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 170C 32-35 minuta.

Izvadite biskvit iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a vi za to vrijeme pripremite kremu.

Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu, ekstraktom peperminta i mlijekom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Na samom kraju umješajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.
Dobijenu kremu premažite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje.

Čokoladu isjeckanu na sitne komadiće pomješajte sa puterom i otopite na pari ili mikrotasnoj rerni da dobijete glatku glazuru.
Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa premažite preko zelene kreme i sve skupa stavite na hlađenje.

Primjedbe

Popularni postovi