ČOKOLADNO ČUDO


Brz, jednostavan, sočan, s orasima, ekstra čokoladano


BISKVIT
5 jaja
6 žlica šećera
3 žlice mekog brašna
10 dag čokolade u prahu
15 dag mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo

PRELJEV
14 dag šećera
14 dag maslaca
14 dag kvalitetne čokolade za kuhanje
2 cijela jaja

ZA VLAŽENJE
1 dl mlijeka
4 žlice ruma

ZA UKRAŠAVANJE
tučeno slatko vrhnje



Priprema


BISKVIT
1.
Cijela jaja istući sa šećerom dok ne postanu pjenasta, svijetla i gusta. Posebno pomiješati suhe sastojke. U jaja dodati suhe sastojke i sve skupa lagano promiješati. Smjesu izliti u prethodno podmazani i pobrašnjeni pleh veličine 25 X 40 cm i staviti da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C oko 25 minuta. Ohladiti.


PRELJEV
1.
Čokoladu istopite sa maslacem na vrlo laganoj vatri. U posudi dobro izmutite jaja sa šećerom da se šećer što više otopi. Tu smjesu dolijte u smjesu od čokolade i maslaca, te kuhajte neprestano miješajući na laganoj vatri ili još bolje na pari. Ne smije vam zavrijeti – jaja će koagulirati i krema više neće biti svilenkasta. Krema je gotova kad je gustoće srednje gustog pudinga.

SLAGANJE
1.
Ohlađeni biskvit zalijte s mješavinom mlijeka i ruma. Moja baka je uvijek ovaj kolač zalijevala šalicom kave, ali ja kavu ne volim, pa koristim mlijeko i rum. Ako volite kombinaciju čokolada-naranča naribajte u biskvit koricu naranče i pečeni biskvit zalijte sokom iscijeđene naranče. Pustite mašti na volju. Posebno dobro navlažite rubove kolača. Kad se tekućina upila na biskvit izlijte preljev i ostavite kolač da se dobro ohladi.

2.
Ukrasite po želji, a i ne morate. Ja sam na svaku kocku špricnula malo istučenog slatkog vrhnja, gore stavila čoko-lopticu i posipala čoko mrvicama.



Primjedbe

Popularni postovi