Dvostruko zadovoljstvo

Dvostruko zadovoljstvo za sve ljubitelje crne i bijele čokolade





Sastojci
250 g maslaca
150 g bijele cokolade
400 g secera
250 ml mlijeka
225 g brasna
75 g self-raising brasna
2 jaja, lagano izmucena viljuskom
1 zlicica extrata od vanilije
2 zlice kakaa
600 g mlijecne cokolade, izlomljene
250 ml slatkog vrhnja za kuhanje


Priprema
1.
Ukljuciti pecnicu na 150*.
2.
Dva kalupa od 20 cm, lagano namastiti i obloziti papirom.
3.
U loncic staviti narezan maslac, nalomljenu bijelu cokoladu, secer i mlijeko i staviti na srednju vatru dok skoro dodje do vrenja, uz povremeno mijesanje.
4.
Nemojte da zavrije.
5.
Mijesati dok ne dobijete glatku smijesu, a onda maknuti sa vatre i prebaciti u vecu zdjelu te ostaviti 15 minuta da se lagano prohladi.
6.
Nakon 15 minuta smijesi dodati oba brasna, te izmijesati drvenom kasikom, te uz neprestalno mijesanje dodati i oba lagano izmucena jaja i ekstrat od vanilije.

7.
Lagano kasikom izmijesati te jednu polu te smijese uliti u jedan od kalupa.
8.
U preostalu smijesu dodati kakao , lagano izmijesati pa i tu smijesu uliti u drugi kalup .
9.
Staviti peci oko 50 minuta.
10.
Peceno drzati u kalupu oko 5 minuta, pa onda hladiti oba kolaca na resetci.
11.
U medjuvremenu na laganu vatru staviti vrhnje i mlijecnu jestivu cokoladu ( nije potrebno da bude tamna), da se dobije jednolicna smijesa.
2.
Spremiti u frizider poklopljeno, ali redovno mijesati.
13.
Hladiti dok dobijemo guscu smijesu koju mozemo lagano razmazivati.
14.
Oba kolaca prerezati na poprijecno , te slagati bijeli dio koji namazemo kremom, pa tamni dio.
5.
Ostatkom kreme premazemo cijeli kolac.


Primjedbe

Popularni postovi