Baklava sa keksom, orasima i cokoladom

Zna se da je samo jedna prava baklava ona sa sto vise oraha i sto sladja ali i ova baklava sa keksom i orasima je fantasticna.....


Sastojci
12-14 listova kora za baklavu
200 g mljevenih oraha
100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)
100 g rendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašike griza
100 ml ulja
malo vode
i još:
100 ml ulja
50 g putera

sirup:
600 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml vode



Priprema


1.
Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!

Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer, 100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna. Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja, preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.


2.
Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale "rolate". Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.


3.
Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.


Primjedbe

Popularni postovi