Čarobna čokoladna torta

Kad napravite i probate ovu poslasticu, uvjerićete se da je zaista čarobna čokoladna torta.Pleni divnim izgledom i kremastim ukusom.


Priprema:

1. Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu prosijte brašno, kakao, šećer i so. Dodajte puter i rukama umijesite tijesto. Po potrebi sipajte vode tako da tijesto bude meko.

2. Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte tijesto u krug, potom prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz rubove, a višak odstranite. Pokrijte papirom za pečenje.



3. Stavite u frižider na oko 30 minuta, a u međuvremenu zagrijte rernu na 190 stepeni. Rashlađeno tijesto stavite u rernu na 15 minuta, zatim odstranite papir pa nastavite da pečete još pet minuta.

4. Na kraju, uz stalno miješanje, rastopite mješavinu čokolade i putera. Dodajte rum. Prelijte krem po tijestu i ostavite u frižideru oko tri sata. Pospite kakaom i ukrasite orasima prelivenim čokoladom.

Zavodljiv okus čokolade nikoga neće ostaviti ravnodušnim.




Sastojci:



- 50 g hladnog putera nasječenog na kockice, plus još malo za podmazivanje kalupa

- 150 g brašna, plus još malo za posipanje radne površine

kašičica kakaoa u prahu

- 2 kašičice šećera u prahu

- prstohvat soli

- žumance

- hladna voda

Za krem:

- 200 g čokolade za kuhanje

- 25 g omekšalog putera

- 250 g slatke pavlake

- kašičica ruma

Za ukras:

- orasi preliveni čokoladom

- kakao-prah

Primjedbe

Popularni postovi