Čarobna čokoladna torta
Kad napravite i probate ovu poslasticu, uvjerićete se da je zaista čarobna čokoladna torta.Pleni divnim izgledom i kremastim ukusom.
Priprema:
1. Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu prosijte brašno, kakao, šećer i so. Dodajte puter i rukama umijesite tijesto. Po potrebi sipajte vode tako da tijesto bude meko.
2. Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte tijesto u krug, potom prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz rubove, a višak odstranite. Pokrijte papirom za pečenje.
3. Stavite u frižider na oko 30 minuta, a u međuvremenu zagrijte rernu na 190 stepeni. Rashlađeno tijesto stavite u rernu na 15 minuta, zatim odstranite papir pa nastavite da pečete još pet minuta.
4. Na kraju, uz stalno miješanje, rastopite mješavinu čokolade i putera. Dodajte rum. Prelijte krem po tijestu i ostavite u frižideru oko tri sata. Pospite kakaom i ukrasite orasima prelivenim čokoladom.
Zavodljiv okus čokolade nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
- 50 g hladnog putera nasječenog na kockice, plus još malo za podmazivanje kalupa
- 150 g brašna, plus još malo za posipanje radne površine
kašičica kakaoa u prahu
- 2 kašičice šećera u prahu
- prstohvat soli
- žumance
- hladna voda
Za krem:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 25 g omekšalog putera
- 250 g slatke pavlake
- kašičica ruma
Za ukras:
- orasi preliveni čokoladom
- kakao-prah
Priprema:
1. Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu prosijte brašno, kakao, šećer i so. Dodajte puter i rukama umijesite tijesto. Po potrebi sipajte vode tako da tijesto bude meko.
2. Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte tijesto u krug, potom prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz rubove, a višak odstranite. Pokrijte papirom za pečenje.
3. Stavite u frižider na oko 30 minuta, a u međuvremenu zagrijte rernu na 190 stepeni. Rashlađeno tijesto stavite u rernu na 15 minuta, zatim odstranite papir pa nastavite da pečete još pet minuta.
4. Na kraju, uz stalno miješanje, rastopite mješavinu čokolade i putera. Dodajte rum. Prelijte krem po tijestu i ostavite u frižideru oko tri sata. Pospite kakaom i ukrasite orasima prelivenim čokoladom.
Zavodljiv okus čokolade nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
- 50 g hladnog putera nasječenog na kockice, plus još malo za podmazivanje kalupa
- 150 g brašna, plus još malo za posipanje radne površine
kašičica kakaoa u prahu
- 2 kašičice šećera u prahu
- prstohvat soli
- žumance
- hladna voda
Za krem:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 25 g omekšalog putera
- 250 g slatke pavlake
- kašičica ruma
Za ukras:
- orasi preliveni čokoladom
- kakao-prah
Primjedbe
Objavi komentar