Čarobna dan i noć torta
Priprema:
Za crnu koru umutite žumanca sa šećerom. Dodajte maslac i omekšalu čokoladu. Umešajte mlevene orahe. Umutite belanca u čvrst sneg. Pažljivo sjedinite s kremom. Pecite u okruglom plehu na temperaturi od 180 stepeni oko 40 minuta.
Za žutu koru umutite 3 žumanceta i celo jaje sa šećerom. Dodajte oljuštene bademe i prezle potopljene u rum. Dodajte struganu koru od jednog limuna. Na kraju umešajte sneg od tri belanceta. Pecite u istom plehu kao i prvu koru.
Kore ostavite da se dobro ohlade, ako je moguće i preko noći. Crnu koru presecite na tri dela, žutu na dva, tako da ukupno dobijete 5 kora. Na jakoj vatri skuvajte karamel fil od mleka i šećera. Neprestano mešajte kako bi fil zadržao svetlu boju – ne sme da potamni. Pri kraju dodajte vanilin šećer pa ostavite fil da se ohladi. Tek kad se potpuno ohladi, dodajte mu i umućen maslac, pa sve dobro sjedinite.
Napravite glazuru tako što ćete na pari istopiti čokoladu, margarin i kakao. Glazuru prelijte preko torte i ostavite je u frižideru da se ohladi pre služenja.
Sastojci:
Crna kora:
6 jaja;
6 kašika šećera;
120 g čokolade;
150 g maslaca;
150 g mlevenih oraha.
Žuta kora:
4 jajeta;
80 g šećera;
20 g prezli; kašika ruma;
1 limun;
60 g oljuštenih badema.
Fil:
1/2 l mleka;
240 g šećera;
240 g maslaca;
4 kesice vanilin šećera.
Glazura:
150 g čokolade;
50 g margarina;
Kašika kakaoa.
Primjedbe
Objavi komentar