BAČOKO TORTA

Vjerovatno u ovom periodu uvijek imate banane u svom domu. Ako i nemate, zašto ih ne kupiti i napraviti Bačoko tortu. Roditelji kažu da je spoj banana i čokolade dobitna kombinacija za pripremu poslastica za mališane. Bačoko torta je sočna,  a okus banane nudi svježinu.



Sastojci Za biskvit:
200 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
150 g smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
50 g Gussnela Dolcela
1 vrećica Praška za pecivo
150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma


Za prelijevanje biskvita:
50 ml mlijeka
30 ml ruma

Za bačoko kremu:
500 g očišćenih banana
1 žlica ruma
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica Šlagfixa Dolcela

Priprema
1.
Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
2.
Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
3.
Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.
4.
Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore.
5.
Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom mješavine ruma i mlijeka.
6.
Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudica. Umiješajte rum.
7.
Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane.
8.
Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
9.
Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopite je gornjom korom.
10.
Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
11.
Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…).

Primjedbe

Popularni postovi