ČOKOLADNA TORTA: SOČNA I KREMASTA,

Ova torta je jako ukusna, kremasta, sočna i vrlo jednostavna za napraviti. Što je najvažnije: 100 posto će vam uspjeti!


Priprema biskvita

1. 
6 žumanjka izmiksati sa 6 kašika smeđeg šećera. Dodati 3 kašike brašna i 3 pune kašike kakaa.

2.
 Posebno istući bjelanjke s malo soli i sve skupa lagano promješati kašikom. Peći u nauljenom kalupu (kalup za pečenje torti kojem se skidaju stranice) na 180 ○ C otprilike 20 min.

Fil:

3.
 Otopiti 40 dkg čokolade na pari s 10 dkg maslaca i 0,5 dcl ruma.
Posebno zagrijati 4 dcl vrhnja za kuhanje skoro do kipućeg, ali ne smije proključati.
Maknuti čokoladu s pare i doliti vrhnje i sve zajedno izmiješati.

4. 
Tijesto izvaditi iz pečnice, pustiti da se ohladi pa prerezati.

5. 
U ohlađeni kalup u kojem se pekla kora staviti jednu koru, dobro je poškropiti mlijekom pomiješanim s malo ruma ili likera od oraha pa preko toga uliti jedan sloj fila. Staviti drugu koru, isto ju poškropiti mlijekom i rumom i preko preliti ostatak fila.

Fil će biti tekući, ali će se upiti u tijesto i torta će biti sočna. Fil će se nakon par sati fino stvrdnuti i biti kremast.

Ostaviti tortu da se dobro ohladi pa je onda staviti u frižider.

Kad se torta dobro ohladi u frižideru pažljivo skinite obruč kalupa za pečenje i ako želite ukrasite ju šlagom ili kakvim cvjetićima.

Sastojci:

• 6 jaja,
• 6 kašika smeđeg šećera (a može i obični),
• 3 kašike brašna,
• 3 kašike kakaa,
• 40 dkg čokolade (najbolje je pola čokolade za kuhanje, a pola obične mliječne),
• 10 dkg maslaca,
• 4 dl vrhnja za kuhanje,
• 0,5 dl ruma (plus malo ruma za posipanje kore),
• 1 dl mlijeka (za posipanje kore)

Primjedbe

Popularni postovi