MEDENJAK NA NAJBRŽI NAČIN: KAD TREBATE NEŠTO SLATKO ODMAH

Ovo može biti vaš as iz rukava! Kada vam se jede nešto slatko ili dolaze iznenadno gosti, odmah pravite medenjake. Jer ih je najbrže i najlakše naparaviti. A veoma su ukusni i slasni…


Sastojci:

2 šolje šećera,
2 šolje mlijeka,
pola šolje ulja,
1 vrećica prašak za pecivo,
2-3 žlice mješavine za medenjake,
3 šolje brašna,
3-4 žlice meda,
7-8 žlica džema,
100 g čokolade za kuhanje,
3 žlice kakaa (po želji)


Priprema:

U posudu staviti mlijeko i šećer. Miksati sve dok se šećer ne istopi. U to dodati brašno, prašak za pecivo i ulje te začin za medenjake (Kotany).

Po želji staviti malo kakaa, ali može i bez njega. Sve zajedno umutiti dok se ne dobije glatka smjesa.

Posudu za pečenje (tepsiju) namazati uljem ili maslacem. Smjesu istresiti u tepsiju i peći 15-20 minuta na 200 °C.

Nakon što je kolač pečen premazati ga medom, pa onda džemom (od šljiva ili šipka) i ostaviti ga da se malo ohladi.

Za kraj istopiti čokoladu i preliti je po kolaču.

Staviti u frižider 15-tak minuta i onda uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi