Parižanka
Torta Pariz je kombinacija oraha i banane. Orasi u kori i banana u kremu od žumanaca.
Druga kora:
Sastojci za biskvit
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
7 belanaca
12 kašika šećera
150gr pečenih, mlevenih oraha
1 kašika brašna
Krem:
7 žumanaca
200gr šećera
500ml mleka
5 kašika gustina
250gr margarina
2 banane
Sirup:
100ml vode
100gr šećera
2 kašike ruma
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom te dodati žumanca. Pomešati brašno i kakao pa dodati prethodnoj smesi, izmešati i od ove smese ispeći dve tanke korice na 180 stepeni u okruglom kalupu, otprilike 23 cm.
Ulupati belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i brašno pa izmešati. U istom kalupu gde smo pekli prve dve kore peći i ovu, treću dok ne porumeni, tad je gotova.
Pomešati žumaca sa šećerom i brašnom pa dodati malo mleka i razmutiti. Ostatak mleka staviti da provri, zakuvati smesu od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre i ohladiti. Ulupati penasto margarin te mu dodati ohladjen fil. Izgnječiti banane i dodati u krem
Prokuvati šećer sa vodom 2-3 minute pa skloniti sa vatre i dodati rum.
Nafilovati sa pola krema prvu koru, pa staviti koru sa orasima i nafilovati ostatak krema. Poklopiti trećom korom i dekorisati po žellji. Usput kore prskati sa sirupom.
Primjedbe
Objavi komentar