Berlin kocke



Sastojci:

 Testo:
200 gr. brašna
 90 gr. putera
1 jaje
50 gr. šećera
2 kašike vanilin šećera
 1 limun - kora
 1/2 čaše kisele pavlake ( 100 gr. )

U brašno stavite sve sastojke ( puter isecite na listiće ) i umesite testo. U početku će biti mrvičasto i učiniće Vam se da možda treba da mu dodate neku tečnost ( posebno ako nemate iskustvo sa ovakvim testima ) ali samo uporno mesite. Čim se malo ugreje, puter će da veže brašno i dobićete fino testo. Čim postane homogeno podelite ga na dva jednaka dela i jedan deo rastanjite oklagijom na papiru za pečenje, foliji ili radnoj površini posutoj brašnom. Premestite ga  na dno pleha ( otprilike 20x20, ali Vi najbolje znate da li volite niže ili više kolače, ovo testo neće posebno da naraste a fil će narasti malo, pa procenite sami ) koje ste takođe pokrili papirom za pečenje.

Još:
4-5 kašika džema po Vašem izboru - preporučujem neki kiseliji i aromatičniji
Premažite testo debelim slojem džema.


Fil:
 2 jajeta
75 gr. šećera
 2 kašike kakao praha
50 gr.  mlevenih oraha - ja sam ih kratko pekla dok nisu zamirisali
 ½ kašičice sode bikarbone
malo rendane limunove korice
vanilin šećer po ukusu
prstohvat soli

Žumanca umutite sa šećerom penasto pa dodajte kakao, mlevene orahe, limunovu koricu i na kraju sodu bikarbone. Nakon toga umutite  belanca sa par zrna soli u čvrst sneg pa nežno varjačom umešajte u masu od žumanaca i oraha. Premažite fil preko džema.
Drugi deo testa razvijte oklagijom kao prvi, prenesite i pažljivo raširite preko fila, izravnajte fino i stavite u rernu ugrejanu na 180 i pecite dok po vrhu testo blago ne porumeni. ( Tako piše u receptu ali meni testo baš i nije porumenelo pa sam ga izvadila iz rerne posle nekih 35 minuta ).

I još:
100 gr. čokolade
4-5 kašika ulja

Kada se kolač ohladi otopite čokoladu na pari pa joj dodajte ulje, promešajte i premažite kolač. Ostavite da se glazura stegne pa secite na štangle ili kocke.

Primjedbe

Popularni postovi