THEODORA torta

Trebaće vam dosta vremena i truda da napravite lepoticu Teodoru. Ali bićete višestruko nagrađeni - orasi, kafa, čokolada... Da li je neko rekao: "Moka!"? Baš tako.


Kora broj 1:

8 jaja
8 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
4 kašike prezli
50 g čokolade za kuvanje

Kora broj 2:

5 belanaca
6 kašika šećera
2 kašike mlevenog keksa
150 g seckanih oraha

Fil:

5 žumanaca
1 celo jaje
250 g šećera
5 kašika crne kafe
100 g crne čokolade (70% kakaoa)
250 g putera


Priprema



Cela jaja lepo umutite sa šećerom. Dodajte istopljenu čokoladu i mutite dok se sve ne sjedini. Na kraju umešajte orahe koje ste prethodno pomešali s prezlama. Pecite 30 minuta, a nakon pet minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni.

Dok se kora peče, iseckajte orahe. Razdvojte belanca od žumanaca. Od belanaca ulupajte čvrst sneg s prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer dok se sneg dobro ne učvrsti. Kašikom lagano umešajte seckane orahe i mleveni keks. Ispecite koru na 160 stepeni, takođe 30 minuta.

Dok se kore hlade, napravite fil. Dobro umutite žumanca, celo jaje i šećer. Onako, tri minuta mikserom na najjačoj brzini. Stavite ih da se kuvaju na veoma tihoj vatri, stalno mešajući. Dodajte kafu. Po mogućstvu sveže skuvan espreso. Kada se masa dobro ugreje, dodajte izlomljenu čokoladu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Znaćete da je skoro gotov kada postane ne samo gušći, nego i tamnije smeđ nego do tog trenutka. Na kraju ga skinite s vatre i nastavite s mešanjem dok se ne prohladi, još nekoliko minuta. Dok mešate, postepeno dodajte kockice hladnog putera, dok se sve lepo ne sjedini u sjajan krem. Na slici se vidi kako treba da izgleda kada je gotov.

Ostavite fil da se ohladi. Kada spadne na sobnu temperaturu, stavite ga u frižider. Nakon sat vremena, filujte kore i ukrasite po želji.

Primjedbe

Popularni postovi