Kruške u vanila sirupu

Spoj bibera u zrnu, vanile i likera kruškovca daje ovom kompotu savršen ukus…




SASTOJCI:                                    KOLIČINA:


voda                                            5 l
limunov sok                                    1 šolja od 200 ml
kruške                                            5 kg
šećer                                            2,5 šolje od 200 ml
voda                                            6 šolja od 200 ml vode
štapić vanile                                    1 štapić
biber u zrnu                                    15 g
liker kruškovac                            10 kašika


Priprema:

Vodu i limunov sok pomiješati i u tu vodu staviti očišćene kruške.

Kruške isjeći na četvrtine, izvaditi koštice i staviti u tu vodu da ne pocrne.

Priprema preliva: U šerpi pomiješati šećer i vodu i staviti da proključa. Smanjiti vatru i dodati štapić vanile isječen na pola. Staviti kruške i kuvati ih 5 minuta.

U svaku teglicu ubaciti po neko zrno bibera, komadić štapića vanile i 2 kašike kruškovca, a zatim redati kuvane kruške u tegle.

Preliti sa prelivom u kome su se kruške kuvale.

Kompot obavezno pasterizovati da bi mogao dugo da stoji. U veću šerpu staviti zatvorene tegle i sipati vode toliko da bude samo jedan prst da tegle vire iz vode.

Uključiti ringlu na srednju vatru, pa kad provri isključiti ringlu, a tegle sa kompotom ostaviti da se ohlade u toj vodi.

Primjedbe

Popularni postovi