Pogača sa ćevapima

Svakog dana dah mi zastane kad vidim slike tih ljepotica, te cvijet, te pletenica, te zvijezda, pa tek urolane , filovane i tako redom…





SSTOJCI

1 kg brašna
2 jaja
0,5 l  mlijeka
2 supene kašike ulja
2 kesice kvasca
2 kašičice soli
Pola kašićice šećera
1 žumance
30 g susama
1 kg ćevapa



 PRIPREMA


Umutiti jaja sa kvascem, šećerom i uljem. Prosijati brašno i dodati mu so, pa na sve sipati jaja i dodavati mlijeko. Umijesiti glatko tijesto koje se počinje odvajati od zdjele, i ostaviti ga da nadolazi.








Nakon 45min tijesto premijesiti pa  podijeliti u četiri lopte. Svaku loptu razvaljati u pravougaonik  širine dva ćevapa i debljine 4-5 mm. Presjeći ga uzdužno na pola pa redom motati ćevape u tijesto, kao rolnice i slagati ih u obliku potkovice u pleh, koji ste pouljili po potrebi. Kad je pleh popunjen, premazati pogaču žumancetom i posuti  je susamom.



Dodatno mašćenje tijesta nije potrebno jer će i sami ćevapi pustiti svoju masnoću koja će dodatno podmazati pogaču, ali i dati joj bolji šmek.Peći na 220C oko 45 min.Toplu izvaditi iz tepsije da se ne upari , kako bi ostala hrskava.

Za sve one koji vole domaća tijesta, a i ne bježe od mesa, prosto je savršena.

PRIJATNO ........

Primjedbe

Popularni postovi