Marcipan kocke
Lagani kolačić idealan za ‘uz kafu’
Kora:
4 jaja
4 šoljice šećera
2 šoljice ulja
2 šoljice mlijeka
4 šoljice brašna
1 prašak za pecivo
4 šoljica mljevenih oraha
Glazura:
4 kašika mlijeka
8 kašika šećera
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje
4 šoljica mljevenih oraha
Priprema
Razdvojiti žumanca i bjelanca. Bjelanca umutiti u čvrsti šam sa par zrna soli, a onda i žumanca sa šećerom. Kad žumanca posvijetle, dodati ulje i mlijeko pa brašno i prašak za pecivo. Sve dobro umutiti i polako dadati umućena bjelanca. Prvo kašiku dvije, a zatim sav šam. Mutiti lagano da bi tijesto ostalo pjenasto. Na kraju dodati orahe, lagano promješati i presuti tijesto u podmazan i pobrešnjan pleh.
Peći na 220C oko 40 min, provjeriti čačkalicom i izvaditi ako je gotovo.
Marcipan kockeDok se tijesto peče na tihoj vatri rastopiti mlijeko , šećer i čokoladu izlomljenu u kocke. Dodati i puter, pa lagano miješati dok se sve ne rastopi, a onda dodati i orahe.
U starom receptu piše da se koriste mljeveni orasi, ja sam ih ipak časkom isjeckala u blenderu, tako da su bili djelom mljeveni a dijelom sjeckani, pa su se još ljepše osjetili prilikom jela.
I na kraju vreo kolač preliti vrelom glazurom i ostaviti na sobnoj temperature da se ohladi. Posle sat-dva prebaciti kolač u frižider, pa kad se ohladi sijeći kocke i uživati…
Primjedbe
Objavi komentar