Žarbo torta

ŽARBO TORTA




Potrebno za 4 patišpanja:

20 belanaca
600 gr mlevenih oraha

400 gr šećera
120 gr sitno seckanih oraha

Fil:
20 žumanaca
200 gr šećera u prahu
250 gr maslaca
I još treba:
200 gr čokolade
100 gr maslaca
300 gr šećera


Priprema

1.
Izmiksati 5 belanaca sa 100 gr šećera. Dodati mlevene orahe i varjačom lagano promešati. Pleh veličine 23×33 cm pokriti papirom za pečenje, zatim po njemu rasporediti 30 gr sitno seckanih oraha. Sipati smesu, izravnati i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12 minuta ili zavisno od vaše rerne. Ovako spremiti i preostala tri patišpanja.

2.
Patišpanje složiti na sto jedan pored drugog (orasi da budu gore), da biste mogli lakše i brže da ih premažete istopljenim šećerom. Šećer (300 gr) istopite u svetlu karamelu, zatim brzim potezima u tankom sloju premažite sve kore. Ostavite da se ohladi, zatim istopite čokoladu sa 100 gr maslaca i premažite kore preko šećera. Ostavite da se dobro ohladi pre stavljanja fila.

3.
Žumanca i šećer skuvati na pari, ohladiti i dodati umućeni maslac. Prefilovati kore i ukrasiti po želji. Ova torta je čvrsta i pogodna za fondan

Primjedbe

Popularni postovi