Rolat od sira



Rolat od sira je neizostavno hladno predjelo.  Veoma je ukusan, dekorativan, brzo i jednostavno se priprema.



Potrebno za "koru":
oko 250 g isecenog sira (tost sir, Gouda ili neki slican sir)

Fil:
150 g stisnjene sunke
150 g kiselih krastavaca
250 g kackavalja
2 dl kiselog mleka
so, biber




Priprema:
Prvo pripremiti fil: na sitno rende izrendati sir, sunku i kisele krastavcice. Dodati so, biber i kiselo mleko te dobro izmesati da se sastojci lepo povezu. Ostaviti sa strane.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni.

Veliki pleh obloziti papirom za pecenje. Sloziti sir tako da se listici preklapaju na svim spojevima.
Prekriti povrsinu pleha aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu na 10 minuta.

Nakon toga izvaditi pleh iz rerne, skinuti foliju, izvuci papir za pecenje sa blago istopljenim sirom na radnu povrsinu  i ravnomerno naneti fil po korici od sira tako da uz rub sa jedne strane ostane oko 1 cm sira bez fila.

Saviti rolat pocevsi od ruba koji je u potpunosti nafilovan prema delu na kome ne lezi fil, na taj nacin rolat ce se lepo zalepiti i fil nece cureti na spoju.

Zamotati dobijeni rolat u plasticnu foliju i ostaviti u frizideru najmanje dva sata da se kora od sira lepo stegne

Rolat od sira punjena kiselim mlekom, rendanim kackavaljem, sunkom i krastavcima veoma se lako moze zameniti nekim drugim, omiljenim, namirnicama te prilagoditi ukusu i postati predjelo kojem vasi ukucani nece odoleti.

Primjedbe

Popularni postovi