Šuškava torta
Divna tortica koja svakim zalogajom osvaja ...
Potrebno
10 belanaca
500 g šećera
2 kašiče soka od limuna
Fil:
10 žumanaca
5 kašika šećera
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
300 g mlevenih pečenih lešnika
150 ml vrućeg mleka
I još treba:
150 g šlag krema
200 ml hladnog mleka
200 ml slatke pavlake
Pripremite dva papira za pečenje veličine 30 x 40 cm i pleh od rerne iste veličine.
Belanca (5 kom) i šećer (250 g) staviti u činiju sa oblim dnom, a nju u sud na ringli sa kipućom vodom. Metlicom mešajte dok se šećer ne otopi, 3-4 minuta.
Belanca preručite u drugi odgovarajući sud i mutite mikserom 7-10 minuta. Na kraju dodajte kašičicu soka od limuna ili sirće. Papir za pečenje stavite na okrenut pleh. Sipajte umućena belanca i razmažite na veličinu 25 x 35 cm. Možete na papiru olovkom obeležiti dimenzije da bi vam obe kore bile iste veličine. Stavite u zagrejanu rernu na 120 °C da se suši oko 2 sata. Proveravajte da li se kora osušila jer ako nije ostavite još malo duže da se suši. Meni se dešavalo da jednu koru sušim 2h a drugu još 30 minuta duže, a spremam ih na isti način i sušim na istoj temperaturi
Na isti način pripremite i drugu koru.
Za fil sjedinite žumanca i šećer i skuvajte na pari. Mlevene lešnike prelijte/poparite vrelim mlekom. Promešajte i ostavite da se skroz ohladi. Posebno izmiksajte maslac i šećer u prahu, pa u to dodajte skuvana i ohlađena žumanca. Dobro izmiksajte i na kraju umešajte ohlađene mlevene lešnike.
U sud sipajte šlag krem u prahu, pa sipajte hladno mleko i slatku pavlaku. Izmiksajte u čvrst šlag.
Prvu koru stavite na tacnu. Premažite filom, a preko fila polovinu šlaga. Stavite drugu koru i prefilujte ostatkom šlaga. Ohladite pre služenja.
Napomena: Umesto lešnika možete koristiti mlevene orahe.
Potrebno
10 belanaca
500 g šećera
2 kašiče soka od limuna
Fil:
10 žumanaca
5 kašika šećera
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
300 g mlevenih pečenih lešnika
150 ml vrućeg mleka
150 g šlag krema
200 ml hladnog mleka
200 ml slatke pavlake
Pripremite dva papira za pečenje veličine 30 x 40 cm i pleh od rerne iste veličine.
Belanca (5 kom) i šećer (250 g) staviti u činiju sa oblim dnom, a nju u sud na ringli sa kipućom vodom. Metlicom mešajte dok se šećer ne otopi, 3-4 minuta.
Belanca preručite u drugi odgovarajući sud i mutite mikserom 7-10 minuta. Na kraju dodajte kašičicu soka od limuna ili sirće. Papir za pečenje stavite na okrenut pleh. Sipajte umućena belanca i razmažite na veličinu 25 x 35 cm. Možete na papiru olovkom obeležiti dimenzije da bi vam obe kore bile iste veličine. Stavite u zagrejanu rernu na 120 °C da se suši oko 2 sata. Proveravajte da li se kora osušila jer ako nije ostavite još malo duže da se suši. Meni se dešavalo da jednu koru sušim 2h a drugu još 30 minuta duže, a spremam ih na isti način i sušim na istoj temperaturi
Na isti način pripremite i drugu koru.
Za fil sjedinite žumanca i šećer i skuvajte na pari. Mlevene lešnike prelijte/poparite vrelim mlekom. Promešajte i ostavite da se skroz ohladi. Posebno izmiksajte maslac i šećer u prahu, pa u to dodajte skuvana i ohlađena žumanca. Dobro izmiksajte i na kraju umešajte ohlađene mlevene lešnike.
U sud sipajte šlag krem u prahu, pa sipajte hladno mleko i slatku pavlaku. Izmiksajte u čvrst šlag.
Prvu koru stavite na tacnu. Premažite filom, a preko fila polovinu šlaga. Stavite drugu koru i prefilujte ostatkom šlaga. Ohladite pre služenja.
Napomena: Umesto lešnika možete koristiti mlevene orahe.



Primjedbe
Objavi komentar