Svakodnevni kolač

 Jedan svakodnevni kolač



Sastojci

Za testo :
4 jajeta
300 gr. šećera 
10  kašika vode - ja dodajem hladnu
100 gr. mlevenih  pečenih oraha  - orahe pre mlevenja samo malo ispecite
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo


Umutite jaja sa šećerom u penastu, belu smesu, dodajte vodu i smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte orahe i naposletku brašno pomešano sa praškom pa pecivo sipajte iz nekoliko puta. Promešajte samo kratko mikserom pa izlijte u pleh pokriven papirom za pečenje.  Pecite na 180 25 do 30 minuta.

Za preliv :
5-6 kašika sirupa od višanja
par kašika belog vina, ruma ili konjaka
umesto ove kombinacije, možete jednostavno da koristite neki voćno liker ili samo mleko, čokoladno mleko ili bilo koji preliv koji Vam prija


Najbolje je da za natapanje koristite četkicu, mada možete i kašičicom da obavite to što treba. Nakvasite  slobodno koru ravnomerno i ako je mlaka.


Premaz :
oko 200 gr. milerama
može da ga zameni masnija kisela pavlaka

Mileram malo promešajte pa premažite ravnomerno preko ohlađene i natopljene kore.

Fil :
1/2 l. mleka
5 ravnih kašika griza
80 gr. tamne čokolade
200 gr. šećera
100 gr. mlevenih pečenih oraha
250 gr. putera


Mleko sa šećerom stavite da se ugreje pa kada je sasvim vrelo, pred vrenje, sipajte u tankom mlazu griz i mešajte neprekidno da Vam ne bi zagoreo. Ovaj fil neće da bude sasvim gust, neka Vas ne uplaši njegova gustina, kuvajte dok se griz potpuno ne naduje. Ako želite čvršći fil dodajte još kašiku griza ali ovako je fino kremast.
Kada je griz kuvan skinite sa vatre pa dodajte čokoladu, puter i kada se to dvoje otope, mlevene orahe.
Fil ohladite dobro.
Premažite kolač filom.

Još :
1-2 štanglice rendane čokolade

Ukrasite kolač rendanom čokoladom i poslužite sasvim ohlađen.

Primjedbe

Popularni postovi