Krem torta, sa prelijepim ukusom lješnjaka i čokolade

Slasna i kremasta, pravo savršenstvo okusa.....


Kora:
6 kom bjelanaca
100 gr šećera
60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
4 kašike oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
2 čajne kašičice praška za pecivo
40 ml ulja


Za natapanje kore:
2 dl mlijeka
po želji čokoladnog likera
10 gr vanilin šećera


Krema:
8 dl punomasnog mlijeka
120 gr gustina
6 kom žumanaca
70 gr šećera
125 gr maslaca
50 gr bijele čokolade
100 gr bijelog eurokrema
50 gr noisette čokolade
100 gr tamnog eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
10 gr mljevene želatine


Priprema

Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.

Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to . Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati . Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.

U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem zajedno na pari, to ide brzo Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja . U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.

Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želj

Primjedbe

Popularni postovi