"Šerpa" torta

Jednostavna, brza, izdašna, ukusna, a sve to iz jedne posude, odnosno šerpe.


Korice torte peku se u šerpi od 7 litara, unutrašnjeg prečnika 28 cm, koja je  na dnu obložena papirom za pečenje, a sa strane premazana puterom i posuta brašnom.
Kada se obe korice ispeku, preseku se na pola tako da se od dve dobiju četiri, skuva redak fil i onda sve nazad u istu šerpu ređa i filuje. Otuda i naziv Šerpa torta. Potrebno je da prenoći tako u frižideru, sutradan se preruči na tacnu za služenje i odozgo filuje po želji

Potrebni sastojci za 2 korice:
2x2 jajeta
12x2 kašike šećera
12x2 kašike mlakog mleka
13x2 kašike prosejanog brašna
2 praška za pecivo
2 pune kašike kakaoa

Napraviti žutu koricu ili patišpan od 2 jajeta dobro umućena sa 12 kašika šećera, dodati 12 kašika mlakog mleka, kao i zajedno prosejane13 kašike brašna & prašak za pecivo.
Ispeći je u onoj već  gore pomenutoj šerpi.

Isto tako umutiti još jednu, ali tamnu koricu u koju dodajemo  i 2 vršne kašike kakaoa.
Kada se korice ohlade, preseći na pola tako da se dobiju četiri.


Potrebni sastojci za fil:
1 l mleka
15 kašika šećera
250g putera
200 g crne čokolade
300 g samlevenih oraha


Trik ove torte je u filu. Svi sastojci se prokuvaju, tek koliko da se otope puter i čokolada. On je dosta redak, skoro tečan, ali samo takav je dobar, jer će do jutra sve korice lepo upiti, torta će biti sočna i neće se znati šta je fil, a šta korice, u suprotnom ne samo da će biti suva, već se dobija sasvim drugi efekat, prilično nepoželjan.

Dakle, litar mleka staviti na šporet pa dodati šećer, promešati, dodati puter, malo usitnjenu čokoladu i mešati dok se sve ne otopi. Čim se otopi umešati samlevene orahe i odmah skloniti sa vatre i takođe odmah filovati već pripremljene, odnosno ohlađene i presečene korice.

U onu istu šerpu razliti po dnu kutlaču vrelog fila, pa nizmenično ređati korice i fil (početi od žute), tako da svaki put koricu celom površinom nežno pritiskati dlanovima na dole, a fil lepo raspodeliti, da nigde ne ostane suvo mesto, a sipati ga po malo i oko ivica šerpe.


Prekriti šerpu folijom i ostaviti je da prenoći u frižideru.
Sutradan polako nožem preći po ivici torte, da se blago odvoji od stranica šerpe i to više puta u krug
 i blago podvući nož ispod, tj. koliko stranice torte dozvoljavaju, okrenuti je na tacnu, pa pesnicama izlupati po šerpi celom površinom dna. Trebalo bi da torta ispadne bez problema. Naravno ona je neuredna, deluje malo raščupano, ali kako je ostalo malo fila u šerpi sve ćete to poravnati i zagladiti, a najbolje nožem koji je bio u vreloj vodi.

Tortu premazati glazurom od čokolade ili ganache kremom ili već po želji.
Umesto oraha možete  koristiti lešnike, odlična je.

Primjedbe

Popularni postovi