Markiza - torta koja se brzo napravi ali i pojede......

Lagana.. čokoladna.. topi se u ustima.. omiljena u svakoj situaciji..


Za biskvit:
3 jaja
50 g secera
1 zlicica ekstrakta vanilije
10 g (1 jusna zlica) gorkog kakaa u prahu
60 g brasna

Za kremu:
250g cokolade
250g maslaca
250g secera u prahu
1 jusna zlica gorkog kakaa u prahu
7 jaja

po zelji ruma + mlijeko/cokoladno mlijeko
500-600ml slatkog vrhnja
1-2 zlice secera u prahu
naribana cokolada


Priprema


1.
Zagrijati pecnicu na 200 stupnjeva.
Izvaditi maslac iz hladnjaka i ostaviti po strani.

2.
Pripremiti biskvit.
Odvojiti bjelanjke od zutanjaka i istuci ih u cvrsti snijeg.
U drugoj posudi pjenasto umiksati zutanjke sa secerom u prahu, dodati kakao, vaniliju i brasno te dobro sve umutiti. Kuhacom polagano umijesati bjelanjke i izliti smjesu u kalup promjera 24-26cm, prethodno namazan maslacem i pobrasnjen.
Peci 15-20minuta. Ostaviti da ce ohladi u kalupu.

3.
Napraviti kremu.
Prvo otopiti cokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
Zatim odvojiti bjelanjke od zutanjaka i istuci ih u cvrsti snijeg.
U drugoj posudi pjenasto umutiti zutanjke sa secerom, dodati maslac, zatim otopljenu cokoladu i kakao. Pazljivo kuhacom umijesati snijeg od bjelanjaka. Mijesati vrlo lagano i strpljivo dok se svi sastojci ne prozmu. Treba dobiti kremu poput mouusse-a, zato polako mijesajte.

4.
Biskvit  izbosti i natopiti mjesavinom mlijeka i ruma.
Na njega uliti kremu i staviti u hladnjak.

5.
Umutiti slatko vrhnje sa 1-2 zlice secera u prahu i uliti na kremu.
Ostaviti u hladnjaku preko noci te sutradan maknuti kalup, ukrasiti po zelji i posluziti.

Primjedbe

Popularni postovi