Sultanov pileći ćevap

Hoće li se ovo omiljeno sultanovo jelo naći i na vašoj trpezi?






Potrebni sastojci:
400gr pilećeg belog mesa
1dcl ulja
1 glavica sitno seckanog crvenog luka
200gr gotove smese zamrznutog povrća za rusku salatu
1dcl paradajz sosa
1sk lista peršuna
3 čena belog luka
so
biber
2 komada jufke za pitu-gibanicu

Za preliv:

Bešamel sos:
70gr maslaca
2sk brašna
1/2l mleka
1čk muskatni oraščić
1sk parmezana
2 čena belog luka
so
biber
i još 4sk parmezana


Postupak:

U tiganj na šporetu sipamo 1dcl ulja, ugrejemo ga pa dodamo 1 glavicu sitno seckanog crvenog luka. Prodinstamo oko 5 min i dodamo 400gr na sitnije kockice sečenog belog pilećeg mesa.Sve to dinstamo oko 10min pa dodamo 200gr mešavine povrća,1dcl paradajz sosa,1sk seckanog lista peršuna,3 čena seckanog belog luka i so i biber po ukusu.
Promešamo i dinstamo sve zajedno još oko 15min.

U međuvremenu napravimo bešamel sos tako što u tiganju na šporetu istopimo 70gr maslaca pa dodamo 2sk brašna, malo promešamo i ulijemo 1/2l mleka,1čk muskatnog oraščića.
Pustimo da smesa zujka, ne da vri i da se zgušnjava pa dodamo 1sk parmezana, 2čena sitno seckanog belog luka,so i biber i kompletnu smesu ukuvamo na gustinu smese za palačinke.

U staklenu posudu (prečnika oko 13cm) postavimo jednu jufku za pitu i posudu punimo smesom od piletine sve do vrha pa zatvorimo ostatcima jufke koji su nam visili preko ruba staklene posude (našeg kalupa)
Dlan ruke stavimo na tako zatvoreni deo polulopte,okrećemo kalup i poluloptu stavljamo u pleh za pečenje.

Ponovimo postupak još jednom i sada imamo dve polulopte u plehu.
Prelijemo ih bešamel sosom i još svaku sa po dve sk rendanog parmezana.
Pečemo 20min u rerni zagrejanoj na 200C.

Primjedbe

Popularni postovi