Čokoladne kocke s jabukama

Fin socni kolac s jabukama i cokoladom.





Sastojci

5 jaja
1,5 dcl secera
1 vanili secer
2dcl ulja
malo amareta ili ruma
200 g brasna
40 g kakaa
1 pec. prasak

Fil:
6-7 srednjih jabuka
1dcl vode
150 g secera...ovisi o kiselini jabuka
3 kasike amareta ili ruma
100 g cokolade
200 g maslaca

Preljev:
1,5-2 dcl soka od jabuke

Ganache
150 g vrhnja za kuhanje
150 g cokolade




Priprema


1.
Umutite jaja sa secerom i vanili secerom.
Dodajte ulje, amareto ili rum, kakao i brasno pomijesano s praskom za pecivo.
I lagano umijesajte u smjesu.

2.
Smjesu sipati u podmazan malo veci pleh jer se dosta dobije od te kolicine i peci nekih 30 min na 200 stupnjeva.

3.
Kad je gotovo i ohladjeno presjecite biskvit na pola.

4.
Jabuke ogulite i nasjeckajte na kockice pokapajte s malo limuna.
Pomijesati sa secerom vodom i amaretom ili rumom, te kuhati dok ne omeksaju.
Iskljuciti vatru i dodati na kockice izrezan maslac i cokoladu.
Sve to jos toplo stavite u multipraktik da se sve spoji u kasu.

5.
Gornji dio kore izmrviti i umijesati u fil s jabukama.

6.
Donju koru vratiti u tepsiju, pa preliti sokom od jabuka ili nekim drugim slicnim .
Premazati s filom od jabuka i biskvita te ostaviti na hladnom da se stisne.

7.
Staviti vhnje za kuhanje na laganu vatru i kad se ugrije skloniti s vatre te umijesati cokoladu.
Preliti preko kolaca i ostaviti da se ohladi najbolje preko noci.

Primjedbe

Popularni postovi