Sogan dolma

Sogan dolma je vrlo interesantno jelo, spada u jela na kašiku, a vole ga i oni koji vole samo pečena ili pržena jela... nazvala bih ga kuhanom verzijom bureka... Naziv potiče iz turskog jezika i znači: punjeni luk... negdje ovo jelo zovu i lukovice...



Sastojci  
600 g luka, najbolje sitnijih glavica
1 čajna kašika mljevene crvene paprike
0,5 dcl sirćeta (1/2 fildžana)
400 ml pavlake

za nadjev:
100 g sitno sjeckanog luka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže (najbolje one sa okruglim, a ne duguljastim zrnom)
2 supene kašike koncentrata paradajz pirea
1 kafena kašičica soli
1 krupno jaje
1 supena kašika ulja


Priprema

1.
Podrezati vrhove na oguljenim glavicama luka.
Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju.
Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.


2.
Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve, tj. prstenove luka - dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.
Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem.


3.
Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati.
Puniti pojedinačno svaku košuljicu od luka koja vam je ostala čitava, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne napuniti gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.

Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i dolijete u sogan dolmu (mada, ako više volite - možete napraviti klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju).


Posluživanje
Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili mileram.

Primjedbe

Popularni postovi