Napravite sebi bosanski kolač - Kajmačnicu -
Tradicionalno bosanski kolač...... koji svojim izgledom mami slast na usnama da se proba.
Sastojci
1 litar mlijeka
1 šolja griza
8 jaja
1/2 kg kisele pavlake (ili domaćeg kamjaka)
2 lista jufke
Agda
1 kg šećera
1/2 litra vode
Priprema
Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti.
Umutiti jaja i pavlaku i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudvica.
Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije. Sipati masu preko jufke.
Prekiriti drugom jufkom i peći 20 minuta na 200-220 stepeni.
Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke.
U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i šećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu.
Sastojci
1 litar mlijeka
1 šolja griza
8 jaja
1/2 kg kisele pavlake (ili domaćeg kamjaka)
2 lista jufke
Agda
1 kg šećera
1/2 litra vode
Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti.
Umutiti jaja i pavlaku i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudvica.
Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije. Sipati masu preko jufke.
Prekiriti drugom jufkom i peći 20 minuta na 200-220 stepeni.
Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke.
U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i šećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu.
Primjedbe
Objavi komentar