Napravite sebi bosanski kolač - Kajmačnicu -

Tradicionalno bosanski kolač...... koji svojim izgledom mami slast na usnama da se proba.



Sastojci

1 litar mlijeka
1 šolja griza
8 jaja
1/2 kg kisele pavlake (ili domaćeg kamjaka)
2 lista jufke


Agda
1 kg šećera
1/2 litra vode


Priprema


Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti.

Umutiti jaja i pavlaku i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudvica.

Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije. Sipati masu preko jufke.

Prekiriti drugom jufkom i peći 20 minuta na 200-220 stepeni.

Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke.

U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i šećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu.


Primjedbe

Popularni postovi