Kraljica Margo

 Bestidno ukusna.



SASTOJCI

8 belanaca
8 kašika šećera
1 kašičica burbon vanil šećera
3 kašike kakaa
3 kašike oštrog brašna
50 g nastrugane ili otopljene tamne čokolade

Za kesten punjenje i kremu
8 žumanaca
3 kašike meda
100 ml tečne slatke pavlake
1 vanilin šećer
2 kašičice ruma

Za kesten punjenje
200 g zaslađenog kesten pirea
Za kesten kremu
100 g bele čokolade
200 g zaslađenog kesten pirea
50 ml tečne slatke pavlake
1 kašika milerama

Glazura
60 g tamne čokolade
2 kašike kisele pavlake



PRIPREMA

Priprema za kesten punjenje i kremu

1.
 Žumanca, med i vanilin šećer kratko umutiti mikserom ili žicom u šerpi, da se sjedine.

 Dodati slatku pavlaku i zagrevati na jačoj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje. Smanjiti vatru i uz nepresteno mešanje (može i mikserom) zagrevati još oko 5-8 minuta, povremeno skidajući sa vatre. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding.

 Skinuti sa vatre, umešati rum i podeliti masu na dva jednaka dela.

Kesten punjenje

1.
Polovini prethodno pripremljene mase dodati kesten pire i izmešati mikserom.

Kesten krema

1.
# Preostaloj polovini mase dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i po potrebi još malo zagrejati da se čokolada istopi, na tihoj vatri uz neprestano mešanje žicom da se dobije ujednačena glatka masa.

Umešati kesten pire i ostaviti da se hladi do sobne temperature. (Taman za to vreme će se ispeći biskvit)

 U ohlađenu smesu dodati slatku pavlaku uz mešanje mikserom. Umešati mileram.

 Ostaviti da se hladi u frižideru.

Biskvit

1.
 Uključiti rernu na 180 stepeni.

 Kalup za torte prečnika 18 - 20 cm obložiti pek papirom i strane namastiti maslacem.

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.

 Dodati burbon vanil šećer, prosejani kakao, prosejano brašno i kratko umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa. Dodati nastruganu ili otopljenu čokoladu. Umešati.

 Polovinu biskvitne smese preneti u pripremljen kalup, poravnati i peći na 180 stepeni 7 - 8 minuta.

 Izvaditi iz rerene.

 Smesu za kesten punjenje preneti u kesicu za zamrzivač, odseći joj vrh i kružno nanaositi smesu na biskvit od centra biskvita ka obodima, sve do na oko 1 cm od obruča kalupa. Poravnati kesten punjenje špatulom.

2.
 Preko kesten punjenja naneti ostatak biskvitne smese.

 Peći na 180 stepeni 45 minuta.

 Izvaditi iz rerne kalup. Špatulom, lagano odvojiti ivice biskvita i ostaviti da se prohladi u kalupu. Kada se sam biskvit hlađenjem počne odvajati od obruča, ukloniti obruč i premazati biskvit sa malo kesten kreme, kao kad se kiflice premazuju maslacem.

 Dobro ohladiti biskvit u frižideru, zatim naneti glazuru i tek onda nanositi kesten kremu.


Glazura

1.
 Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

 Dodati kiselu pavlaku uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, zagrejati je kratko na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte.

 Lagano špatulom razmazati od centra ka obodu torte, na oko 10 cm od ivica torte.

 Ostaviti u frižideru 10-ak minuta, pa nanositi kesten kremu.

Ukrašavanje

1.
Kesten kremu preneti u špric za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom i nanositi od baze torte ka površini uz strane torte, sve do čokoladne glazure. Kada je to gotovo, praviti "cvetiće" oko glazure.

Ako vam ostane malo kesten kreme i glazure pomešajte ih, prenesite u špric, stavite nastavak sa sitnim okruglim otvorom i nanosite "zrna" uz "cvetiće".


Napomene:

1.
Da bi krema uspela, žumanca se moraju dobro skuvati i slatka pavlaka mora biti kvalitetnija. Ja koristim Dolcella šlag 5 + sa biljnim masnoćama.
2.
Ako koristite nezaslađeni kesten pire možda će biti potrebno povećati količinu  meda u kremi.

3.
Ako volite jači ukus ruma, možete biskvit nakon pečenja, dok je još vreo preliti sa dve kašike ruma.

Primjedbe

Popularni postovi