Kraljica Margo
Bestidno ukusna.
SASTOJCI
8 belanaca
8 kašika šećera
1 kašičica burbon vanil šećera
3 kašike kakaa
3 kašike oštrog brašna
50 g nastrugane ili otopljene tamne čokolade
Za kesten punjenje i kremu
8 žumanaca
3 kašike meda
100 ml tečne slatke pavlake
1 vanilin šećer
2 kašičice ruma
Za kesten punjenje
200 g zaslađenog kesten pirea
Za kesten kremu
100 g bele čokolade
200 g zaslađenog kesten pirea
50 ml tečne slatke pavlake
1 kašika milerama
Glazura
60 g tamne čokolade
2 kašike kisele pavlake
PRIPREMA
Priprema za kesten punjenje i kremu
1.
Žumanca, med i vanilin šećer kratko umutiti mikserom ili žicom u šerpi, da se sjedine.
Dodati slatku pavlaku i zagrevati na jačoj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje. Smanjiti vatru i uz nepresteno mešanje (može i mikserom) zagrevati još oko 5-8 minuta, povremeno skidajući sa vatre. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding.
Skinuti sa vatre, umešati rum i podeliti masu na dva jednaka dela.
Kesten punjenje
1.
Polovini prethodno pripremljene mase dodati kesten pire i izmešati mikserom.
Kesten krema
1.
# Preostaloj polovini mase dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i po potrebi još malo zagrejati da se čokolada istopi, na tihoj vatri uz neprestano mešanje žicom da se dobije ujednačena glatka masa.
Umešati kesten pire i ostaviti da se hladi do sobne temperature. (Taman za to vreme će se ispeći biskvit)
U ohlađenu smesu dodati slatku pavlaku uz mešanje mikserom. Umešati mileram.
Ostaviti da se hladi u frižideru.
Biskvit
1.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Kalup za torte prečnika 18 - 20 cm obložiti pek papirom i strane namastiti maslacem.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.
Dodati burbon vanil šećer, prosejani kakao, prosejano brašno i kratko umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa. Dodati nastruganu ili otopljenu čokoladu. Umešati.
Polovinu biskvitne smese preneti u pripremljen kalup, poravnati i peći na 180 stepeni 7 - 8 minuta.
Izvaditi iz rerene.
Smesu za kesten punjenje preneti u kesicu za zamrzivač, odseći joj vrh i kružno nanaositi smesu na biskvit od centra biskvita ka obodima, sve do na oko 1 cm od obruča kalupa. Poravnati kesten punjenje špatulom.
2.
Preko kesten punjenja naneti ostatak biskvitne smese.
Peći na 180 stepeni 45 minuta.
Izvaditi iz rerne kalup. Špatulom, lagano odvojiti ivice biskvita i ostaviti da se prohladi u kalupu. Kada se sam biskvit hlađenjem počne odvajati od obruča, ukloniti obruč i premazati biskvit sa malo kesten kreme, kao kad se kiflice premazuju maslacem.
Dobro ohladiti biskvit u frižideru, zatim naneti glazuru i tek onda nanositi kesten kremu.
Glazura
1.
Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Dodati kiselu pavlaku uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, zagrejati je kratko na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte.
Lagano špatulom razmazati od centra ka obodu torte, na oko 10 cm od ivica torte.
Ostaviti u frižideru 10-ak minuta, pa nanositi kesten kremu.
Ukrašavanje
1.
Kesten kremu preneti u špric za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom i nanositi od baze torte ka površini uz strane torte, sve do čokoladne glazure. Kada je to gotovo, praviti "cvetiće" oko glazure.
Ako vam ostane malo kesten kreme i glazure pomešajte ih, prenesite u špric, stavite nastavak sa sitnim okruglim otvorom i nanosite "zrna" uz "cvetiće".
Napomene:
1.
Da bi krema uspela, žumanca se moraju dobro skuvati i slatka pavlaka mora biti kvalitetnija. Ja koristim Dolcella šlag 5 + sa biljnim masnoćama.
2.
Ako koristite nezaslađeni kesten pire možda će biti potrebno povećati količinu meda u kremi.
3.
Ako volite jači ukus ruma, možete biskvit nakon pečenja, dok je još vreo preliti sa dve kašike ruma.
SASTOJCI
8 belanaca
8 kašika šećera
1 kašičica burbon vanil šećera
3 kašike kakaa
3 kašike oštrog brašna
50 g nastrugane ili otopljene tamne čokolade
Za kesten punjenje i kremu
8 žumanaca
3 kašike meda
100 ml tečne slatke pavlake
1 vanilin šećer
2 kašičice ruma
Za kesten punjenje
200 g zaslađenog kesten pirea
Za kesten kremu
100 g bele čokolade
200 g zaslađenog kesten pirea
50 ml tečne slatke pavlake
1 kašika milerama
Glazura
60 g tamne čokolade
2 kašike kisele pavlake
PRIPREMA
Priprema za kesten punjenje i kremu
1.
Žumanca, med i vanilin šećer kratko umutiti mikserom ili žicom u šerpi, da se sjedine.
Dodati slatku pavlaku i zagrevati na jačoj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje. Smanjiti vatru i uz nepresteno mešanje (može i mikserom) zagrevati još oko 5-8 minuta, povremeno skidajući sa vatre. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding.
Skinuti sa vatre, umešati rum i podeliti masu na dva jednaka dela.
Kesten punjenje
1.
Polovini prethodno pripremljene mase dodati kesten pire i izmešati mikserom.
Kesten krema
1.
# Preostaloj polovini mase dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i po potrebi još malo zagrejati da se čokolada istopi, na tihoj vatri uz neprestano mešanje žicom da se dobije ujednačena glatka masa.
Umešati kesten pire i ostaviti da se hladi do sobne temperature. (Taman za to vreme će se ispeći biskvit)
U ohlađenu smesu dodati slatku pavlaku uz mešanje mikserom. Umešati mileram.
Ostaviti da se hladi u frižideru.
Biskvit
1.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Kalup za torte prečnika 18 - 20 cm obložiti pek papirom i strane namastiti maslacem.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.
Dodati burbon vanil šećer, prosejani kakao, prosejano brašno i kratko umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa. Dodati nastruganu ili otopljenu čokoladu. Umešati.
Polovinu biskvitne smese preneti u pripremljen kalup, poravnati i peći na 180 stepeni 7 - 8 minuta.
Izvaditi iz rerene.
Smesu za kesten punjenje preneti u kesicu za zamrzivač, odseći joj vrh i kružno nanaositi smesu na biskvit od centra biskvita ka obodima, sve do na oko 1 cm od obruča kalupa. Poravnati kesten punjenje špatulom.
2.
Preko kesten punjenja naneti ostatak biskvitne smese.
Peći na 180 stepeni 45 minuta.
Izvaditi iz rerne kalup. Špatulom, lagano odvojiti ivice biskvita i ostaviti da se prohladi u kalupu. Kada se sam biskvit hlađenjem počne odvajati od obruča, ukloniti obruč i premazati biskvit sa malo kesten kreme, kao kad se kiflice premazuju maslacem.
Dobro ohladiti biskvit u frižideru, zatim naneti glazuru i tek onda nanositi kesten kremu.
Glazura
1.
Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Dodati kiselu pavlaku uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, zagrejati je kratko na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte.
Lagano špatulom razmazati od centra ka obodu torte, na oko 10 cm od ivica torte.
Ostaviti u frižideru 10-ak minuta, pa nanositi kesten kremu.
Ukrašavanje
1.
Kesten kremu preneti u špric za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom i nanositi od baze torte ka površini uz strane torte, sve do čokoladne glazure. Kada je to gotovo, praviti "cvetiće" oko glazure.
Ako vam ostane malo kesten kreme i glazure pomešajte ih, prenesite u špric, stavite nastavak sa sitnim okruglim otvorom i nanosite "zrna" uz "cvetiće".
Napomene:
1.
Da bi krema uspela, žumanca se moraju dobro skuvati i slatka pavlaka mora biti kvalitetnija. Ja koristim Dolcella šlag 5 + sa biljnim masnoćama.
2.
Ako koristite nezaslađeni kesten pire možda će biti potrebno povećati količinu meda u kremi.
3.
Ako volite jači ukus ruma, možete biskvit nakon pečenja, dok je još vreo preliti sa dve kašike ruma.



Primjedbe
Objavi komentar