Čokaoladna torta s kikiriki puterom
Za biskvit :
200 g brašna
65 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soda bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
200 g šećera
165 ml mleka
1 kašičica arome vanile
85 ml ulja
125 ml ključale vode
Za čokoladni ganache sloj:
100 ml neutralne mlečne pavlake za kuvanje (20% m.m)
100 g crne čokolade
Za kikiriki krem:
200 g kikiriki putera
100 g bele čokolade
200 g krem sira (ABC)
200 ml slatke pavlake
1 kašičica arome vanile
2-3 kašike šećera u prahu
Priprema
U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, soda bikarbonu i prstohvat soli.
U drugu posudu ubacite jaja, šećer, mleko, aromu vanile i ulje i sve kratko izmešajte mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sastojci povežu.
Sada ovoj smesi naizmenično dodajte mešavinu suvih sastojaka i ključalu vodu, mešajući lagano mikserom, dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Uzmite kalup prečnika 20 cm i obložite ga pek papirom pa sipajte smesu za biskvit.
Dakle, biskvit stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Obavezno proverite čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov.
Nakon što se malkice prohladi, izvadite ga na žicu i ohladite ga u potpunosti pre nego što ga presečete.
Za čokoladni ganache sloj, zagrejte neutralnu pavlaku skoro do vrenja, skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Nek odstoji minut pa žicom izmešajte da se čokolada lepo otopi, tako da dobijete glatku čokoladnu kremu. Ohladite. Polovinu ovog ganache-a ćete namazati na prvi biskvit a drugom polovinom ćete preliti tortu odozgo.
Za kikiriki krem, stavite u šerpicu belu čokoladu i otopite je na pari. Neka se otopljena čokolada prohladi malo pa ubacite i kikiriki puter sobne temperature i sve izmešajte da se sjedini.
U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. U šerpicu sa kikiriki puterom i belom čokoladom ubacite krem sir sobne temperature i kratko izmutite mikserom, pa ovu smesu ručno umešajte u umućenu slatku pavlaku dok se sve ne sjedini u lepu penastu kremu. Probajte krem pa dodajte šećera u prahu po ukusu i izmešajte.
Slaganje torte
Ohlađeni biskvit presecite na dva dela. Budite oprezni jer je biskvit mekan i osetljiv, pa pažljivo postupajte sa njim prilikom prenošenja na tanjir, da vam se ne bi polomio.
Stavite prvi biskvit na tanjir, pa premažite u tankom sloju polovinom ganache kreme (koju ste prethodno ohladili tako da bude fino maziva). Namažite polovinu kikiriki krema, pa poklopite drugim biskvitom. Odozgo premažite ostatkom kikiriki krema i premažite tortu i okolo.
Na samom kraju zagrejte malo na šporetu ostatak ganache krema (pošto će biti stegnut od hlađenja), tako da ponovo bude u tečnom stanju kao glazura, i prelijte tortu.



Primjedbe
Objavi komentar