LUKSUZNA TORTA



Za biskvit:
4 belanca
200 g šećera
1 vanilin šećer
80 ml ulja
80 ml vode
200 g oštrog brašna
30 g kakaa
1/2 kesice praška za pecivo

Za preliv:
0,5 dcl mleka
3 kašike čokolade u prahu
3 kašike ruma

Za krem:
4 žumanca
9 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
750 ml mleka
100 g mlečne čokolade
100 g crne čokolade
150 g margarina
2 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Za ganache glazuru i dekoraciju:
300 ml slatke pavlake
200 g crne čokolade

Još:
500 g višanja



Priprema


Biskvit
U jednoj posudi sjedinite 100 g šećera, vodu i ulje pa promešajte mikserom. U drugoj posudi sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u prvu posudu pa sve zajedno dobro izmutite mikserom.

U trećoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i preostalih 100 g šećera, i špatulom umešajte u prethodnu smesu, vrlo laganim pokretima. Dobro sjedinite lagano mešajući i ulijte smesu za biskvit u papirom obložen okrugli kalup čije ste ivice premazali sa malo margarina. Kalup je prečnika 26 cm.

Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, 25 minuta.

Preliv
Zagrejte mleko, dodajte čokoladu u prahu, dobro izmešajte pa dodajte i rum.

Krem
Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding i malo mleka od onih 750 ml, a ostatak stavite na šporet da proključa i ubacite unutra obe vrste čokolade izlomljene na kockice, da se otopi. U ključalo mleko sa čokoladom ukuvajte puding sa žumancima, i skinite sa šporeta kada se zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se skroz ohladi.

Izradite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen puding, i dobro penasto izmutite mikserom.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku pa kašikom dodajte u krem i dobro sjedinite, lagano mešajući kašikom, nikako mikserom.

Ganache glazura

Slatku pavlaku zagrejte, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte žicom na laganoj vatri dok se skroz ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre, malo prohladite i povremeno promešajte da se ne stvori korica.

Slaganje torte:

Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, ravnomerno rasporedite kašikom preliv po njemu i stavite okolo obruč od kalupa.

Sada po biskvitu rasporedite oceđene višnje. Možete koristiti sveže, ili iz kompota, bitno samo da su oceđene od soka.

Nanesite krem preko višanja i poravnajte.

Odozgo prelijte sa otprilike trećinom ganache glazure.

Tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, kao i ostatak ganache glazure koja će se stisnuti, pa sutradan skinite obruč sa torte i dekorišite ostatkom ganache kreme

Primjedbe

Popularni postovi