Odlično rješenje kada želite brzo da pripremite desert

Čokoladni kolač


Sastojci:

1 l mleka
200 g gustina
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kesica vanilin šećera
oko 30 kom čokoladnih keksića

Priprema:

U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.

U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.

Još jedan Čokoladni kolač

Dodaj naslov


Sastojc za kolač:
200 gr brašna
2 kašičice sode bikarbone
4 kašike kakaa
4 kašike mlevenih oraha ili lešnika
2,5 dl tečnog jogurta
1 dl ulja
8 kašika šećera
4 pune kašike pekmeza

Za preliv:
100 gr margarina ili maslaca
100 gr čokolade
3 kašike kakaa
3 kašike šećera
1 dl mleka

Priprema

U činiju za mućenje staviti tečne sastojke: jogurt, pekmez, ulje i šećer i izmiksirati.Zatim dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmešati da se sve lepo poveže, mikserom ili žicom.

Smesu izliti u pleh (20x28 cm) obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vodite računa da se kolač ne prepeče, čim počne da se odvaja od stranica pleha, gotov je..
Dok se kolač peče, u manjoj šerpici na vatri otopiti margarin, šećer, mleko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.

Čim se kolač ispeče, izbockati ga čačkalicom ili viljuškom i preliti preko njega topao preliv.
Posuti čokoladnim mrvicama ili mlevenim orasima i ostaviti ga da se dobro ohladi pre serviranja.

Posluživanje
Kolač je veoma jednostavan a mek i ukusan, posebno kada se dobro rashladi.

Primjedbe

Popularni postovi