Torta sa ćeten alvom i karamelom



POTREBNO

Za koru
jaja - 6 komada
šećer - 180 g
brašno - 150 g
kakao - 30 g
vanilin šećer - 2 kesice

Krem sa  četen-alvom
ćeten alva - 1 pakovanje (420 g)
sveže mleko - 100 ml
maslac - 1 kašika tvrdog

Krem od karamele
šećer - 10 kašika
sveže mleko - 250 ml
skrob - 3 kašike
maslac - 1 kašičica tvrdog


Za premazivanje torte
crna čokolada - 100 g
šećer - 100 g
voda - 100 ml
* merne jedinice


Priprema kore

Jaja mešajte sa šećerom, dok smesa ne postane triput veća. Kutlačom dodajte prosejano brašno sa kakaom i pazite da smesa ne splasne. Isipajte dobijenu smesu u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili papirom i pecite na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Priprema krema sa ćeten alvom:
Mleko i maslac stavite u odgovarajuću posudu i zagrejte, ali vodite računa da ne proključa. Sklonite sa vatre i dodajte alvu. Mešajte dok se alva ne otopi i smesa postane glatka.

Priprema krema od karamela: 
Šećer karamelizujte u odogvarajućoj posudi i dodajte mleko. Karamel će se odmah zgusnuti, pa ga ostavite na vatri, dok se ne otopi. Skrob rastvorite u malo vode i dodajte karamelizovanom mleku. Neprestano mešajte 10-15 sekundi, dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte maslac.

Za premazivanje torte: 
Vodu sa šećerom stavite na ringlu da provri. Zatim sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi i dok ne dobijete homogenu smesu. Maslac umutite mikserom i dodajte mu čokoladu kada se ohladi.

Pravljenje torte: 
Koru isecite na tri dela. Prvo stavite koru, pa je po želji prelijte sirupom i premažite prvim kremom. Stavite preko drugu koricu, pa je premažite drugim kremom. Odozgo stavite treću koricu i premažite kremom od čokolade

Primjedbe

Popularni postovi