Medjimurski mus

Svi okusi medjimurske gibanice su tu, ali na drugaciji nacin, osnovna ideja je ostala ista





S A S T O J C I

Fil od maka
150gr mljevenog maka
150ml mlijeka
200ml mlijecne slatke pavlake

Fil od sira
250gr mladog sira
200ml mlijecne slatke pavlake

Fil od oraha
150gr mljevenih oraha
2 kasicice kakaa
200ml mlijecne slatke pavlake

Fil od jabuka
250gr pasiranih jabuka
2 kasicice cimeta
200ml mlijecne slatke pavlake

Preliv
400ml mlijeka
250gr secera
4 vanilin secer
25gr mljevene zelatine
izrendana korica jednog imuna



P R I P R E M A

Zagrijavati 150 ml mlijeka, kada prokljuca dodati 150 gr maka i na laganoj vatri, mijesajuci, kuhati bar 3 minute. Ostaviti sa strane da se prohladi!

Zagrijati 50 ml mlijeka pa preliti 150 gr oraha prethodno pomijesanih sa 2 kasicice kakaa. Ostaviti sa strane da se prohladi.

Ociscene i isjeckane jabuke staviti na laganu vatru da se pirjaju dok ne puste sok, dodati 2 kasicice cimeta pa skinuti sa vatre. Propirjane jabuke ispasirati ili usitniti stapnim mikserom. Ispasiranih jabuka treba biti 250 gr.

250 gr mladog sira ispasirati ili stapnim mikserom pretvoriti u kremu.

25 gr zelatine pomijesati sa 8 kasika ledene vode i pustiti da nabubri. Zagrijavati  400 ml mlijeka sa 250 gr secera, 4 vanilin secera i izrendanom koricom jednog limuna. Kada se secer istopi, skinuti sa vatre,  dodati zelatinu i mijesati dok se zelatina ne istopi.

Ovako pripremljen preliv prohladiti pa podijeliti na cetiri dijela te svaki od tih dijelova dodati u mak, sir, orahe i jabuke.

800 ml slatke pavlake umutiti (odjednom ili 4 puta po 200 ml). U svaki prethodno pripremljen fil dodati po 200 ml umucene slatke pavlake.

U namascen kalup promjera 24x24 cm izlijevati prvo fil od maka, zatim fil od sira, zatim fil od oraha i na kraju fil od jabuka. Prije nanosenja svakog novog fila, kolac staviti u frizider na po 10 minuta.
Kolac ostaviti u frizideru preko noci da se dobro ohladi i stisne


Primjedbe

Popularni postovi