Žito

Tradicija.....Svaka porodica ima svoj recept za zito. Neko ga voli mekse neko suvlje...Divno je i sa slagom, sa sladoledom, umucenom slatkom pavlakom.



Sastojci
500 gr. zita belice
500 gr. mleveih oraha
500 gr. secera u prahu
muskatni orascic
cimet

Priprema
1.
Sto se tice pripreme zita, kolicina zita zavisi od toga kolliku kolicinu zita zelite da napravite, za koliko gostiju. Ono sto je najbitnije je da tezina zita nekuvanog, mlevenih oraha i secera u prahu mora da bude ista.

2.
Zito potopite u serpi u vodu i ostavite da stoji ujutru oko 10 sati ca upije vodu.

3.
Posle podne po proteku 10 sati baciti tu vodu. Naliti ponovo vodom i kuvati 20 minuta. Potom vodu baciti i naliti ponovo novu vodu i kuvati opet 20 minuta. Taj postupak ponavljati 6 puta. Videcete na kraju ce vam zito biti skuvano, lepo nabubreno. Probajte obavezno da li je dobro kuvano. Ako nije sasvim skuvano, nastaviti sa kuvanjem poslednje vode dok se skroz ne ukuva. Ja to vec radim odokativno.

4.
Kada je zito skuvano tu zadnju sestu vodu baciti, procediti zito i rasporediti ga na kuhinjski stoljnjak zrno do zrna, prekriti drugim soljnjakom ili kuhinjskim krpama i ostaviti da se prosusi preko noci.

5.
Sutradan samleti zito na masini za mlevenje mesa, prvo na sirem a onda na uzem promeru, znaci obavezno dva puta.

6.
Odvojiti od 500 gr. mlevenih oraha, 50 gr. za posipanje gotovog zita. Staviti zito u vecu ciniju gde cete ga mesiti, dodati preostale mlevene orahe, vanilin secer, cimet i muskatov orascic. Mesite dok se sve lepo ne sjedini. Orascic i cimet ja dodajem prema licnom ukusu, manje cimeta i malo vise orascica.

7.
Umeseno zito oblikujte lepo na tanjiru i pospite preostalim mlevenim orasima

Primjedbe

Popularni postovi